November was droog en vrij koud


Met een gemiddelde temperatuur van. 6,5 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 7,0 °C was de maand vrij koud. De laatste maand van de herfst verliep wel een stuk droger van normaal. 

Na een laatste koude nacht aan de flank van een hogedrukgebied boven Oost-Europa ging de maand onder invloed van diverse lagedrukgebieden zacht en wisselvallig van start. Op 2 november werd het in Wichelen 14,8 °C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook ’s nachts bleef het toen zeer zacht bij 13,0 °C. Daarna nam de temperatuur geleidelijk af en vanaf 8 november lag de gemiddelde temperatuur onder normaal om daar tot de laatste week van de maand nauwelijks meer boven te komen. ’s Nachts daalde de temperatuur tot rond het vriespunt.

Vanaf de 19e werd de stroming oostelijk en volgden de koudste nachten van deze maand. Op 19 november kwam het een eerste keer dit najaar tot nachtvorst. Twee dagen later daalde de temperatuur tot -2,3°C, de laagste temperatuur deze maand. Vanaf de 26e draaide de wind naar het zuiden, werd het opnieuw wisselvallig en steeg de middagtemperatuur terug tot 10 graden. De laatste twee dagen van de maand kwam de wind uit het noordwesten en werd het opnieuw koud maar rustig weer. In totaal telde de maand vier vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), Eén minder dan het langjarig gemiddelde van vijf.

De neerslag bleef beperkt tot een totale regensom van 53,3 mm tegen 76,1 mm normaal. Vooral Allerheiligen was een natte dag met 8 mm regen op 24u. De natste dag van de maand viel echter op 27 november met een totale regensom van 11,8 mm. Ondanks het natte eind van de maand werd november afgesloten met een neerslagtekort van 31%.