Oktober kouder maar droger dan normaal


De afgelopen maand oktober bood veelal rustig maar wel vrij koud weer met weinig neerslag en normaal aantal uren zon. Een aantal dagen waren zonovergoten maar op sommige dagen bleven nevel en mist tot een stuk in de middag hangen.

Oktober kende regelmatig prachtig wandelweer

Gemiddeld scheen de zon omstreeks 110 uur wat in overeenstemming is met de normale 112 uren zon (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Het rustige herfstweer leidde vaak tot mist, vooral in de laatste week van oktober. De warmste dag was op 16 oktober. Het werd toen 20,2 graden maar zes dagen later bleef het kwik steken bij een koude 5,8 graden. De laagste temperatuur werd gemeten tijdens de ochtend van 23 oktober met een minima van 1,4 graden om 9u15. In Wichelen bedroeg de gemiddelde temperatuur 9,6 graden tegen 11,1 graden normaal. Daarmee sloot oktober een lange warme periode af en was de maand de vierde maand dit jaar die kouder was dan het langjarig gemiddelde.

Het was 1/3 droger dan normaal

Tot halverwege de maand viel er weinig neerslag. In de tweede helft werd het wisselvalliger en wat natter.  De hoeveelheid neerslag was met 50 mm regen per m² evenwel 1/3 minder dan de normale 75 mm. Op 17 dagen viel er neerslag met de meeste regen op 19 oktober toen er een som van 16 mm regen viel. Deze maand hield de wind zich gedeisd. De gemiddelde windsnelheid kwam uit op 3,2 meter per seconde. (10,8 km/u) tegenover 3,4 meter per seconde normaal. Oktober 2016 verliep dus al bij al vrij normaal maar was frisser en droger dan normaal.