Oktober was nat en 2 graden warmer dan normaal


Met een gemiddelde temperatuur van circa 13,5°C in Wichelen, tegen 11,5 °C normaal, was oktober zeer zacht en 2 graden warmer dan gemiddeld. Het was wel een zeer natte maand met 113 mm neerslag per m². Het aantal uur zon komt uit op de normale waarde.

De maand kende een duidelijke tweedeling. Het zonnige, zeer zachte septemberweer zette zich aanvankelijk voort tijdens het begin van oktober. Op 2 oktober werd het nog zomers warm met een maximum van 25,3° C. Dat was meteen de warmste dag van de maand. Op 3 oktober werd het rustige weer tijdelijk onderbroken door een storing met veel wind en buien. Daarna bleef het rustige nazomerweer aanwezig. De temperatuur bleef ruim boven normaal.

Vanaf 11 oktober sloeg het weer om en de rest van de maand verliep zeer wisselvallig. Aanvankelijk lag de temperatuur ruim boven normaal, met op 13 oktober een laatste keer maximumtemperaturen van ruim boven de 20°C. Vanaf de 14e werd het onder invloed van een noordwestenwind tijdelijk kouder. De laagste temperatuur van de maand werd met 7,6° C. geregistreerd op 16 oktober. Wichelen telde in oktober maar liefst 10 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), normaal voor oktober is drie. Er was nog 1 zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) Oktober telde geen vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C), normaal is dit er één.

Oktober was nat. Er viel 113 mm neerslag, normaal is 69 mm. De maand begon rustig, met de eerste 11 dagen die droog verliepen. Vanaf de 12e werd het uiterst wisselvallig met nog slechts 3 droge dagen. De natste dag van de maand was 20 oktober met 14,6 mm neerslag. Oktober was normaal zonnig met 106u zonneschijn tegen 120 zonuren normaal. De eerste tien dagen was het zonniger dan normaal, daarna verliep de maand somberder dan normaal.