Oktober was zeer grijs en somber


Met een gemiddelde temperatuur in Wichelen van 11,4 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 11,2 °C verliep oktober vrij normaal op het gebied van temperatuur. Ook regende het de normale hoeveelheid van 74 liter per m². De maand was wel zeer somber en grijs met amper 56 uur zonneschijn tegen normaal 118 uur.

De maand begon herfstachtig met veel wind en neerslag onder invloed van diverse lagedrukgebieden in onze omgeving. De temperatuur lag door een dikke laag bewolking ’s nachts iets boven normaal, overdag iets onder normaal. Vanaf 10 oktober werd het geleidelijk rustiger weer, maar werd het met een noordoostelijke wind wel kouder. Op 17 oktober koelde het af tot 3,7°, meteen de laagste temperatuur van de maand. 

Vanaf 19 oktober werd het rustige hogedrukweer verdreven door lagedrukgebieden en werd het opnieuw wisselvallig. De wind draaide naar het zuiden en de temperaturen liepen op. Op 21 oktober werd het in Wichelen een warme dag met 20,7 °C. Normaal telt oktober twee à drie warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Van 26 tot en met 28 oktober lag de temperatuur weer even rond normaal, daarna werd het opnieuw vrij zacht met maximumtemperaturen rond 15 °C. 

Met 71,2 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 74,9 mm was de maand normaal op het gebied van regen. De meeste neerslag viel in de eerste elf dagen van de maand. Van 12 tot en met 20 oktober was het rustig weer en viel er weinig neerslag, daarna werd het opnieuw wisselvallig. Op 28 oktober trok een uitgestrekt buiengebied van west naar oost over Wichelen met 13,8 mm neerslag. Dit was de natste dag van het jaar. De maand was zeer somber, met amper 56 uur zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 118 uur. Het waaide iets harder dan normaal, de meest dominante windrichting in oktober was zuidzuidwest.