Oktober was zomers en droog met fris einde


Oktober sloot perfect aan bij de warme zomer van 2018. Het is nog niet zoveel voorgekomen dat oktober zoveel warme dagen telde. De maand was ondanks het sombere einde uitzonderlijk zonnig. Het zag er lange tijd naar uit dat de maand ook zeer droog zou eindigen, maar 30 oktober werd de natste dag van het jaar tot dusver.

Hogedrukgebieden waren bepalend voor het weer de afgelopen maand. Vanaf het eerste weekend was er een langdurige periode met droog, vaak zonnig weer waarbij de temperatuur zeer hoog was voor de tijd van het jaar. In Wichelen werd het op 13 oktober nog 25,1 °C, meteen de 58e zomerse dag van het jaar. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) in Wichelen in oktober zijn zeldzaam. In totaal werden in Wichelen 9 warme dagen gemeten (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen drie normaal. Het einde van de maand verliep een stuk kouder met een aantal frisse nachten. De laagste temperatuur werd met 1,4° C gemeten op 30 oktober. Er viel toen zelfs even wat smeltende sneeuw. De gemiddelde temperatuur kwam uiteindelijk uit op 12,3° C tegenover de 11,2°C normaal.

Oktober was een zeer zonnige maand met circa 175 zonuren tegen 118 normaal. Daarmee komt oktober bij de zonnigste maanden sinds het begin van de metingen in Ukkel. Lange tijd zag het er naar uit dat oktober uitzonderlijk droog zou eindigen. Tot en met de 25e was er slechts 25 millimeter regen gevallen. Hiermee hield de langdurige droogte aan die zich sinds de lente manifesteerde in Wichelen. Daarna werd het wisselvallig met geregeld buien. Vooral op 30 oktober viel er langdurig regen en klokte de pluviometer af op 26 mm. De totale maandsom kwam uiteindelijk uit op 53 millimeter regen tegen 75 millimeter normaal.