Oktober zeer zacht en droog


Met een gemiddelde temperatuur van 13,3 ° tegen 11,2 ° normaal was oktober 2017 meer dan 2 graden warmer dan normaal. De temperatuur was amper één graad lager dan de voorbije koele maand september.

Oktober ging zeer wisselvallig en nat van start. In een brede westelijke stroming werd het weer in Wichelen bepaald door depressies die van de oceaan naar Scandinavië trokken. De temperatuur was hierbij normaal voor de tijd van het jaar. Vanaf 10 oktober werd een hogedrukgebied boven het Europese continent bepalend voor het weer. Met een zuidelijke stroming werd zeer zachte lucht aangevoerd. Met regelmatig veel zon was het eerder nazomer dan herfst. Van 13 tot en met 16 oktober liep de temperatuur op tot boven de 20,0°. Op 16 oktober werd het zelfs zomers warm met een maximum van 25,0° meteen de warmste dag van de maand. Op de 17e werd het 4 graden minder zacht dan verwacht. Oorzaak waren bosbranden op het Iberisch Schiereiland. De rook van deze branden werd met de zuidenwind naar ons land gevoerd en versluierde grotendeels de zon. Op de 18e en 19e was deze versluiering verdwenen en werd het opnieuw 20,0 °C of hoger. In totaal werden in oktober in Wichelen zes warme dagen geregistreerd.

Zon gesluierd door stof van bosbranden in Portugal.

Op 20 oktober kwam er een einde aan het fraaie, zeer zachte weer. Tussen lagedrukgebieden ten noorden van België en een hogedrukgebied ten zuiden, werd de stroming westelijk en het weer wisselvallig. De temperatuur lag hierbij enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Aan het einde van de maand draaide de stroming naar noordwest en stroomde koele lucht uit over ons land. Met een minima van 5,7° werd op 30 oktober de laagste temperatuur van de maand gemeten.

Oktober was met 41 mm regen een zeer droge maand, het langjarige gemiddelde bedraagt met 75 mm immers iets minder dan het dubbele. Ongeveer de helft van de totale maandsom viel gedurende de eerste tien dagen van de maand. Gemiddeld scheen de zon ca. 98 uren, dat is minder dan het langjarige gemiddelde van 118 uur. Met name tijdens het rustige, zeer zachte weer rond het midden van de maand scheen de zon veelvuldig. Het begin en eind van de maand verliepen juist wat aan de sombere kant. Er stond deze maand met een gemiddelde windsnelheid van 3,7 meter per seconde ook iets meer wind dan normaal in oktober.