Overstromingen in januari maar wel normale regenhoeveelheid


Met een gemiddelde temperatuur van 3,7°C tegen normaal 3,9°C was januari iets kouder dan normaal. De maand kende echter meerdere gezichten en de verschillen op gebied van temperatuur en neerslag waren soms groot. De eerste week van het jaar stond in het teken van wateroverlast en werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

Januari 2024 begon zoals december vorig jaar eindigde; zeer zacht en nat. Maximumtemperaturen tussen 8 en 12°C waren geen uitzondering tijdens de eerste week van het jaar. Met 5 à 8°C bleef het ook in de nachten zacht. De eerste 5 dagen van het jaar was het echter uitzonderlijk nat. Er viel meer dan 50 mm neerslag per m² met grote wateroverlast tot gevolg. Op 6 januari werd de stroming noordoostelijk en stroomde er koude lucht binnen. Het was het begin van een droge, zonnige en koude periode. ‘s Nachts was er matige vorst en registreerden we 3 opeenvolgende ijsdagen waardoor er werd geschaatst op het ijs van de overstromingsgebieden. Ondertussen werd er geleidelijk minder koude lucht aangevoerd waardoor de schaatspret snel voorbij was.

Op 17 januari viel er langdurig sneeuw. De sneeuw bleef even liggen maar nergens in onze gemeente werd er een sneeuwlaag van meer dan 1 cm gevormd. De strooidiensten hadden een aantal dagen en nachten de handen meer dan vol. Met maximumtemperaturen van 3-5°C dooide de sneeuw in de dagen daarna geleidelijk weer weg. In de nachten bleef het wel vriezen. Enkele dagen later kwam er een abrupt einde aan het winterweer en stroomde er met een krachtige zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht binnen. Ook de dagen daarna was het herfstachtig en zeer zacht met middagtemperaturen van 10 à 13°C. Op de 23e en de 24e werd met 12,7° C. de hoogste temperatuur van de maand bereikt.

Op 27 januari maakte een hogedrukgebied nabij onze omgeving een einde aan het wisselvallige weer en werd het zonnig en droog. Bij weinig wind en temperaturen van rond de 10°C voelde het soms lenteachtig aan. Later kwam er weer meer bewolking maar het bleef overwegend droog en zacht, al koelde het in de nachten eerst nog wel flink af met lichte vorst.

Januari kende in de Wichelen 15 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C), vier meer dan normaal. Drie nachten kwam het ook tot matige vorst. Een ijsdag was de voorbije jaren eerder uitzonderlijk geworden. Normaal kent januari 2 ijsdagen maar in 2024 registreerde we 5 dagen met een maximum onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd genoteerd op 10 januari met -6,4° C. Met een totale neerslagsom van 70 mm neerslag per m² was januari perfect normaal op gebied van neerslag. 3/4 van de totale som viel echter de eerste 5 dagen met wateroverlast tot gevolg. De natste dag van de maand was 2 januari met een totale dagsom van 19,2 mm neerslag. Door een aantal zeer zonnige dagen, scheen de zon uiteindelijk meer dan gemiddeld: 72u (normaal: 63u).