Overzicht zomer 2016


Aan warmte ontbrak het niet deze zomer maar standvastig was het weer allerminst. In juni en juli viel er vrijwel dagelijks regen en alleen half juli en in de tweede helft van augustus was het een aantal dagen op rij droog en zonnig. De temperaturen liepen daarbij flink op tot tropische niveau.

Tijdens de maand juli behoorde Wichelen tot de zonnigste regio van het land.

Dat leverde in Wichelen voor de hele zomer uiteindelijk het normale aantal tropische dagen op (maximumtemperatuur 30 graden of hoger), Twee in juli en twee in augustus. Juni en juli waren gemiddeld iets warmer dan normaal waardoor de zomer gemiddeld 0,3 graden warmer was dan het langjarig gemiddelde. Vooral de nachten waren warm, overdag was de afwijking van de temperatuur meestal minder groot.

Door het vaak buiige weer was de neerslag grillig verdeeld over het land. In Wichelen viel gedurende de 3 zomermaanden 232 millimeter regen per m² tegenover 223 mm normaal. Juni was zeer nat, juli en augustus verliepen dan weer een heel stuk droger. Opmerkelijk was het grote aantal dagen met flinke plensregens. Op 26 juni zorgden onweersbuien voor de grootste neerslagsom met 23 mm op 1,5u tijd.

Juni was de somberste maand met minder zon dan normaal terwijl augustus de zonnigste maand was. Vooral de laatste dagen van augustus waren zeer zonnig. De zomer maakte toen nog snel een heuse inhaalslag met veel zon en tropische warmte.