Schraal


20140202_111337

Droge lucht resulteert in een staalblauwe hemel

De voorbije week verliep droog, winderig en meestal zonnig. Het was wel kouder dan normaal. Vooral ‘s ochtends kwam het nu en dan nog even tot lichte vorst.

Schraal = droog, zonnig, fris en winderig

Het weer wordt bepaald door de aangevoerde lucht die op dat moment over onze regio stroomt. Komt de lucht van over zee dan is het bewolkt met grote kans op regen. Komt de lucht van over het land dan is het meestal zonnig en droog. De voorbije periode kwam de lucht bij ons van over het oosten tot het noordoosten. Dat was duidelijk te zien aan het weer. Droog en zonnig. Regelmatig stond er ook een matige tot soms zelfs vrij krachtige noordoostenwind. De zon scheen dan wel maar toch werd het helemaal niet warm. Integendeel, door de wind kwam de gevoelstemperatuur niet veel hoger dan 5 à 6 graden. Je hoort in de weerberichten dan spreken over “schraal weer”.

 

Lage luchtvochtigheid geeft wolken geen kans

18-03-2016 11-02-12

Weerkaart 18/3/2016 met hoge druk boven Schotland

Het is een typisch weertype voor het voorjaar. Een hogedrukgebied ligt dagenlang honkvast ter hoogte van Schotland. Rond een hogedrukgebied ‘draait’ de lucht in wijzerzin. De lucht bij ons komt daardoor dus uit het noorden tot noordoosten en regengebieden boven de Atlantische oceaan geraken door dit hogedrukgebied of ‘anticycloon’ niet tot bij ons. We weten allemaal dat lucht het het noorden koud is. Lucht uit het oosten is dan weer droog. Ook typisch voor het voorjaar is de lage luchtvochtigheid. Zo daalde de vochtigheid de voorbije week regelmatig tot 50 à 55 %. Dit resulteerde in een staalblauwe en wolkenloze hemel. Prachtig weertje… van achter het glas gezien dan want buiten was het fris. Sommige mensen krijgen bij het lang aanhouden van dit weertype gekloven handen. Ook de lipstick tegen droge lippen wordt dan onze beste vriend. De eerstvolgende dagen blijft de wind meestal uit het noorden waaien maar stijgt de luchtvochtigheid toch een beetje. Voorlopig maakt warm en aangenaam lenteweer dus nog niet echt een kans.