September was koel met normale regenval en zonneschijn


September 2017was een eerder koele maand met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 14,2 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 14,9 °C. Daarmee was deze maand dus 0,7° koeler dan normaal. De hoeveelheid regen die viel was wel normaal, alsook het aantal uren zon. 

Onder invloed van een hogedrukgebied ging de maand rustig en vrij droog van start. De eerste vijf dagen van de maand liep de temperatuur daarbij in de middag nog regelmatig op tot boven de 20,0 °C. De hoogste temperatuur van de maand, 24,4 °C, werd gemeten op 5 september (evenaring op 29 september). Na de 5e volgde een lang, wisselvallig tijdvak. Daarbij was het op veel dagen koeler dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook tijdens de nachten koelde het soms fors af. Op 23 september werd de laagste temperatuur van de maand gemeten met een minima van 6,4 graden.

Aan het einde van de maand stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De temperatuur liep daarbij overdag weer op tot boven de 20 graden. Uiteindelijk werden er in Wichelen in september zeven warme dagen genoteerd (max boven 20°), minder dan het normale aantal van tien. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kwamen niet voor in Wichelen, normaal telt september nog twee van zulke dagen.

Er viel de voorbije maand 57,5 mm regen per m². Dat is iets minder dan de gemiddelde 66,6 mm maar de hoeveelheid regen deze maand valt nog onder de noemer ‘normaal’. De maand kende twee lange, droge tijdvakken. De eerste week van september viel er nauwelijks regen onder invloed van het hogedrukgebied. En ook van 21 tot en met 27 september was het overwegend droog. Het grootste deel van de maandsom viel tussen 8 en 20 september. Met gemiddeld van 142 zonuren tegen normaal 146 uur was september normaal zonnig. De maand kende geen opvallend zonnige of sombere tijdvakken.