Sombere en natte november zorgt voor overstromingen


Met een gemiddelde temperatuur van 7,7°C in Wichelen, tegen 7,4°C normaal, was november een vrij zachte maand. Een koud einde voorkwam dat de maand nog zachter zou eindigen. Het was wel een zeer natte maand met overstromingen tot gevolg.

De maand begon zacht met bijna 15 graden op Allerheiligen. De hoogste temperatuur werd echter op 13 november geregistreerd. Die dag werd de 15 graden grens wel net gehaald. Een uitdiepende randstoring ten zuidwesten van Ierland transformeerde al snel in stormdepressie Ciaran, die op 2 november via Het Kanaal naar de Zuidelijke Noordzee bewoog en daarbij resulteerde in veel regen en wind. De grootste rukwinden zorgden her en der voor schade. Voor de storm werd tijdens de ochtend van Allerzielen een oranje weercode uitgegeven.

Tot en met 11 november passeerden dagelijks actieve storingen. Hoewel de bewolking overheerste en er bovendien veel regen viel, scheen de zon ook af en toe. De aangevoerde lucht werd geleidelijk wel minder zacht en de maximumtemperaturen daalden van ca. 15°C naar een graad of 10°C. Het weer stabiliseerde wat op de 12e maar wat later bleef het een komen en gaan van storingen en buien. Op 24 november kwam er plotseling een einde aan dit patroon. Er werd geleidelijk koudere lucht aangevoerd en de maximumtemperaturen daalden geleidelijk 5°C. Het was wel pas op de laatste dag van de maand dat de eerste nachtvorst van het najaar werd geregistreerd met -1,1° C. Er was dus maar 1 vorstdag in november. Normaal vriest het al op 4 dagen.

Na de natte oktobermaand was ook november uitzonderlijk nat; met 159 mm neerslag viel er twee keer zoveel neerslag als normaal (81 mm). Op de meeste dagen viel er gemiddeld zo’n 3 tot 6 mm per dag, op 5 dagen echter viel er meer dan 10 mm. We kenden slechts 5 droge dagen. De natste dag was 14 november met maar liefst 31 mm neerslag op 24u. Dit resulteerde op meerdere plaatsen in de overstroming van de Molenbeek waar de brandweer de handen mee vol had. Er viel de voorbije maand nog geen sneeuwval te noteren. De zon liet zich de afgelopen maand maar weinig zien. We konden slechts 37u zonneschijnduur registreren (normaal: 70u).