Sombere winter met koude decemberweek


Met een gemiddelde temperatuur van 5,4°C was de winter iets zachter dan normaal (5,1°C). Er werden rond de jaarwisseling meerdere temperatuurrecords verbroken. Op 31 december werd het in Wichelen 16,0 °C, de hoogste temperatuur deze winter en een record voor december. Op 1 januari werd het temperatuurrecord van januari verbroken, met 15,2 °C. De laagste temperatuur werd geregistreerd op 15 december: -7,8 °C. Deze laagste temperatuur werd gemeten in een koude week in december.

De winter begon koud. Van 12 tot en met 18 december doken de etmaalgemiddelde temperaturen onder nul. De laagste temperatuur werd gemeten op 15 december: -7,8 °C. Deze laagste temperatuur werd gemeten in een koude week in december.  Op veel plekken onder meer op de Paardenweide in Wichelen kon geschaatst worden. Het meetstation in Schellebelle telde afgelopen winter 30 vorstdagen, normaal zijn dit er 24. Er waren twee ijsdagen (dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt), normaal is drie. December was kouder dan normaal met gemiddeld 3,8 °C tegen 4,5 °C normaal. Januari en februari waren allebei zacht met respectievelijk 5,3 °C tegen 3,9 °C  en 5,8 °C tegen 4,4 °C. Het was echter zeer zacht rond de jaarwisseling en begin januari. Op 31 december 2022 werd het in Wichelen 16,0 °C, de hoogste temperatuur deze winter en een record voor december.

De winter was met 187 millimeter neerslag tegen 221 millimeter droger dan normaal. De verschillen tussen de maanden zijn echter groot.  December heeft een normale hoeveelheid neerslag met 87 millimeter tegen 89 millimeter normaal. Januari was zeer nat met 93 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 71 millimeter. Februari was daarna juist een zeer droge maand met amper 7,8 millimeter, tegen 60 millimeter normaal.  De natste dag was 12 januari met 28,2 millimeter neerslag op 24 uur. Het sneeuwde op slechts 2 dagen. Op 19 januari en 28 februari toen enkel wat motsneeuw viel. Er lag op geen enkel moment deze winter een gesloten sneeuwdek.

December en januari waren sombere maanden, terwijl februari net iets zonniger was dan normaal. Uiteindelijk was de afgelopen winter dus somberder dan normaal : 151u tegenover een normale waarde van 180u. Opvallend feit: in Ukkel konden we de afgelopen winter geen enkele dag registreren met een heldere hemel (normaal: 8,5 dagen). Dit is een nieuw record (metingen vanaf 1981). Het vorige record dateerde van 1995 (2 dagen).