Vandaag, 20 maart om 04u50 is de lente gestart. Eerder deze week kregen we al een voorsmaakje met veel zon en maxima rond 17 graden. Door de opwarming van de aarde is het gemiddeld steeds eerder lenteweer. Tegenwoordig begint in vrijwel het hele noordelijk halfrond het lenteweer een paar weken eerder dan een eeuw geleden.
De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Vrijdag om 04:49 uur stond de zon precies loodrecht op de evenaar: overal op aarde duurt de dag en nacht even lang. Er is geen officiële definitie van het begin van de lente. Meestal kijkt m’n naar de eerste week waarin de temperatuur gemiddeld (7 dagen, dag en nacht) boven de 10ºC uitkomt. Alternatieven zijn de eerste dag met maximumtemperatuur boven de 15ºC of 20 ºC (een warme dag). Het dagnummer vanaf 1 januari waarop de lente volgens de definitie begint was tot de jaren 1970 rond dag 100, dat is half april. Tegenwoordig wordt het gemiddeld vroeger warm, met heel vroege extreem zachte weken in 2002, 2004 en 2007. Gemiddeld begint de lente in België nu ongeveer twee weken eerder dan in 1900-1970, met uiteraard variaties van jaar op jaar daaromheen. Hetzelfde geldt voor de eerste warme dag van het jaar.
Met het ingaan van de lente gaan we een nieuw seizoen in. En juist dit seizoen staat in het teken van planten in knop en bloei, geboorte van lammetjes en jonge vogeltjes. Toch moeten we tijdens de lente nog blijven rekening houden met nachtvorst. Gemiddeld komt vorst in Wichelen voor tot half april.