Uiterst zonnige en droge recordmaand maart


De afgelopen maand maart was er één van records. Naast recordzonnig was het ook extreem droog en tevens vrij zacht. Met een gemiddelde temperatuur van 8,6°C tegen 7,1°C normaal was maar 2022 alweer 1,5°C warmer dan gemiddeld (gemiddeld slaat over de metingen tussen 1990-2020).

Al van bij het begin van de maand werd er droge lucht aangevoerd. Dat werd de start van een zonovergoten en droge periode die tot en met 11 maart zou duren, bij middagtemperaturen boven de 10°C en in de nachten lichte vorst.  Vanaf de 8e werd de stroming opnieuw zuidoostelijk en kwamen we in zachtere lucht terecht, met op 9, 10 en 11 maart maxima van meer dan 15°C. Op 18 en 19 maart bouwde een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving en steeg de luchtdruk naar ca. 1045 hPa, een zeer hoge waarde voor de maand maart. Dergelijke drukwaarden zijn extreem zeldzaam en komen normaliter alleen in de winter voor. Dit resulteerde opnieuw in zonnig en droog weer. Alleen op de 20e was er meer bewolking en viel er 1 mm neerslag.

Vanaf de 21e was het opnieuw zonovergoten en bleef het droog tot en met 30 maart. Met een zwakke zuidoostelijke wind werd er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd en stegen de middagtemperaturen tot boven de 20 graden. Vanaf 30 maart werd het gevoelig kouder, met middagtemperaturen van 9°C. Op de laatste dag van de maand passeerde er een storing met smeltende sneeuw. Maart telde in Wichelen 5 vorstdagen, normaal zijn dat er 7. De hoogste temperatuur werd gemeten op 23 maart met een maxima van 20,5°C. Het koudst was het dan weer op 7 maart met een minima van -1,4°C.

Maart was als geheel een extreem droge maand. Er viel slechts op 3 dagen neerslag wat leidde tot een totale regensom van amper 1,4 mm per m². Op 28 dagen van maart bleef het gewoon droog. Met 227 uren zon was maart met grote afstand de meest zonnige maart sinds het begin van de metingen. De normale hoeveelheid zon bedraagt 138 zonuren. Ter vergelijking; deze hoeveelheid zonneschijn zou in april goed zijn geweest voor een derde plek en voor mei zelfs nog in de top 10 komen, en dat zijn maanden met langere dagen waarop de zon sowieso al meer schijnt. Van 2 tot en met 10 maart, op 18 en 19 maart en van 21 t/m 27 maart scheen de zon quasi onafgebroken.