Uitzonderlijk warm voor september


September is de eerste maand van de meteorologische herfst. De daling van de temperaturen begint zich af te tekenen: de normale gemiddelde dagtemperaturen liggen in het begin van de maand nog rond 16°C maar aan het eind van de maand nog slechts rond 13°C. Er zijn nog temperaturen boven 30°C tijdens de eerste 10 dagen van de maand en uitzonderlijk ook tijdens de tweede decade: de recordwaarde voor het maximum bedroeg 34,9°C en werd bereikt op 4 september 1929.

Dit jaar breidt september nog een mooi verlengstuk aan de zomer. De komende dagen klimt het kwik richting de warmte-uitslag-warmtetropische 30 graden. Dat is 10 graden warmer dan normaal! De media zal berichten orakelen over dagrecords zoals de warmste 13 en 14 september ooit, maar veel aandacht besteed ik daar niet aan. De temperatuurmeting is in de loop der jaren namelijk gewijzigd. Een hittegolf zit er niet in. Hiervoor zijn in Wichelen minstens 5 aaneengesloten zomerse dagen nodig (met een temperatuur van boven 25 graden). Daarvan moeten minstens 3  dagen warmer zijn dan 30 graden. Zulke hoge temperaturen komen midden september niet vaak voor, omdat de zon niet meer zo lang schijnt als bijvoorbeeld midden juli. Vergeleken met bijvoorbeeld 11 juli heeft 11 september 3.5 uur minder daglicht. En dus kan het landoppervlak ook minder lang opwarmen.

Waarom deze septemberwarmte?

imageDe warme lucht die maandag Wichelen heeft bereikt, wordt met een zuidelijke stroming vanuit Afrika naar onze regio gebracht. Diezelfde lucht zorgde tussen 3 en 6 september voor uitzonderlijke hitte in Spanje met uitschieters tot boven 40 graden. Zo warm gaat het bij ons niet worden.

De zuidelijke stroming wordt tot stand gebracht door een zogenaamde omega blokkade. Op de weerkaart is deze mooi te herkennen door de rode lijn te volgen. Door deze blokkade is het ook in midden-Europa en in Scandinavië zonnig en warm zomerweer.

 Afkoeling aanstaande

Aan het einde van de week is het gedaan met de tropische hitte. Donderdag is het nog zomers warm, maar is het niet meer volop zonnig en neemt de kans op een onweersbui toe. Vanaf vrijdag wordt het wisselvalliger. Dat betekent meer bewolking, van tijd tot tijd regen en lagere temperaturen. Met maxima net onder de 20 graden wordt het weer ‘normaal’ septemberweer.