Veel regendagen zorgden voor sombere julimaand


Met 18,4°C in Wichelen lag de gemiddelde temperatuur net iets onder het klimatologische gemiddelde van 18,7°C. Er viel exact 100 liter neerslag per m² waardoor de maand wel een stuk natter was dan normaal. Vooral de laatste dagen van de maand waren nat. De zon scheen overigens ook een stuk minder dan gemiddeld.

Juli kende een koel en nat begin, met maximumtemperaturen van ca. 20°C en dagelijks regen of buien. Op 5 juli kregen we net niet te maken met storm Poly, één van de zwaarste zomerstormen in ruim vijftig jaar in Nederland. Vanaf 6 juli stabiliseerde het weer onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied. Hierdoor werd er veel warmere continentale lucht aangevoerd. Bij weinig wind bleven de nachten aanvankelijk nog fris, met 11,3°C als laagste temperatuur van de maand. Vanaf 7 juli werd het zomers warm (25°C of meer), op 8 juli werd het zelfs tropisch warm met een maximum van 32,8° C. Dat was meteen de hoogste waarde voor de maand. De warmte werd snel verdreven door onweersbuien maar op 11 juli werd het toch opnieuw 29,7° C. Van 13 t/m 18 juli zorgde een actieve depressie vervolgens voor wisselvallig weer, bij temperaturen rond het klimatologische gemiddelde.

Vanaf de 19e kwam er steeds meer polaire lucht, met maximumtemperaturen die daalden naar ca. 20°C. Van 22 t/m 24 juli was het bovendien ook erg somber en nat, met enkele actieve storingen boven ons land. Op 25 en 26 juli profiteerden we tijdelijk van een rug van hogedruk en overheerste het zonnige en droge weer. Daarna passeerden de resten van ex-tropisch orkaan Don en was het geruime tijd somber en regenachtig weer. Met middagtemperaturen rond of onder 20°C was het tevens koel, al voelde het door de hoge luchtvochtigheid toch drukkend aan. De maand eindigde zoals deze begon, met een zeer natte en sombere laatste dag. De maand juli telde in Wichelen 28 warme dagen (20°C of meer), dat is meer dan de normale hoeveelheid van 25 dagen. Het aantal zomerse (zeven) en tropische dagen (één) in Wichelen lag wel duidelijk onder het gemiddelde, normaal zijn dat er respectievelijk elf en drie.

Met 100 millimeter tegen normaal 79 millimeter was juli 20% natter dan normaal. Er viel op 19 dagen neerslag. Normaal regent het op 14 dagen in juli. De natste dag was 27 juli met een totale regensom van 19,8 liter per m². De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand slechts 185u. Normaal hebben we in juli recht op 224 uur. Vooral de laatste 10 dagen van de maand waren zeer somber en grijs.