Vliegtuigstrepen


Als het zonnig weer is en je kijkt naar de blauwe lucht boven je, is vaak goed te zien waar de vliegtuigen vliegen of hebben gevlogen. De lucht zit vol met witte strepen die kriskras over de hemel verdeeld zijn. Hoe ontstaan deze strepen nu precies en kunnen we aan de hand van de strepen het weer voorspellen?

135267Passagiersvliegtuigen die boven België passeren, vliegen op ongeveer tien kilometer hoogte. Op die hoogte is het erg koud, de temperatuur ligt er rond de 40 à 50 graden onder nul. Op het moment dat er een vliegtuig voorbij komt vliegen, komen er allerlei uitlaatgassen uit de straalmotoren van het vliegtuig. Vliegtuigen vliegen op kerosine; dit is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen. In kerosine is het aantal waterstofatomen gemiddeld twee keer zo groot als het aantal koolstofatomen. (Toegegeven, dit laatste heb ik moeten opzoeken…)

Bij de verbranding van de kerosine komt waterdamp vrij. Meestal is er al een hoeveelheid waterdamp in de lucht aanwezig. De streep ontstaat wanneer het vliegtuig de waterdampconcentratie aanvult totdat de lucht ermee verzadigd is. Dan ontstaan er ijskristallen. Om te bevriezen is een kristallisatiekern nodig en daarvoor kunnen stofdeeltjes dienst doen. Als zo’n klein druppeltje bevriest, zal het sterk aangroeien door waterdamp uit de omgeving aan te trekken.

Voorspellingen van het weer

Stel….  de lucht is erg droog op 10 km hoogte. De concentratie van ijskristallen en waterdamp in de streep is dan hoger dan daarbuiten. De lucht is niet verzadigd en kan nog water opnemen. Dat gebeurt vervolgens ook. Je ziet slechts een korte streep die zich oplost in de lucht en verdwijnt. Hoe droger de lucht, hoe sneller de streep verdwijnt. Zie je helemaal geen streep, dan zit het vliegtuig hoogstwaarschijnlijk te laag en nog in de warme lucht.

Als de strepen dus snel oplossen, is de lucht droog en is de kans klein dat het weer zal omslaan. Als de strepen echterdyn001_original_800_533_pjpeg_2580943_f018a87ee5aa72061a0c4d34c395d52d lang zichtbaar blijven zal waarschijnlijk binnen 1 à 2 dagen het weer omslaan. Soms is het echter niet zo makkelijk om het verschil te maken tussen vliegtuigstrepen en normale bewolking. Dit komt doordat de strepen ‘uitwaaieren’ door de felle wind op hoogte en de streep verandert in hoge bewolking.

Complottheorieën

In het Engels spreekt men van ‘contrails’. Dit komt van een samentrekking van de Engelse woorden condensation en trails. Een vlag die de lading dus behoorlijk dekt. Sommigen beweren dat contrails ook allerlei bedwelmende stoffen en virussen bevatten en dat deze gesproeid worden over de bevolking. Er zouden dus op wereldwijde schaal chemicaliën worden gesproeid worden vanuit vliegtuigen om de mensen te vergiftigen en/of rustig te houden of ziek te maken. Dat hier effectief onderzoek naar gedaan is, is al zeer bizar. De uitkomst van het onderzoek was: ‘klopt niet’.