Voorbije winter was zeer zacht


De klimatologische winter (van 1 december tem 28 februari) was over het geheel zacht met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 5,4 °C tegen 3,7 °C normaal. Deze winter scoort hoogt in de lijst met zachte winters maar het record van 2005/2006 met een gemiddelde temperatuur van 6,6 °C werd bijlange niet gehaald.

Deze hoge gemiddelde temperatuur kwam voornamelijk voor rekening van de maanden december en februari. December 2018 was met een gemiddelde temperatuur van 6,0 °C, tegen 4,0 °C normaal, een zeer zachte maand. De eveneens zeer zachte februari kwam op een gemiddelde van 6,9 °C, terwijl 3,8 °C normaal is voor deze maand. Beide maanden verliepen dus ongeveer even zacht maar toonden wel een heel verschillend weerbeeld. In december was het zacht bij een wisselvallig weertype terwijl de zachte tweede helft van februari vooral het gevolg was van een zonnig en droog weerbeeld.

December was een ietwat sombere en normale maand op gebied van regen met een totale regensom van 74 mm neerslag. Dit komt perfect overeen met de normaal te verwachten hoeveelheid. Vooral tijdens de eerste 10 dagen van de maand en ook van 16 tot en met 23 december was het ronduit wisselvallig. De maximumtemperaturen kwamen daarbij tijdens de eerste 10 dagen vrijwel dagelijks boven de 10 °C. Toch waren er ook drogere perioden, waarbij het vooral tussen 10 en 16 december ook duidelijk kouder was met vier nachten op rij lichte vorst. Aan het einde van deze koudere periode viel er in de nacht en ochtend van 16 december 1-3 cm sneeuw.

Januari was een vrij normale maand met een gemiddelde temperatuur van 3,2 °C, twee tienden onder het klimatologisch gemiddelde, met in de tweede helft ook af en toe een winters weertype. Na een sombere en zachte eerste maandhelft brak er een drogere periode aan met lichte vorst in de nachten en overdag temperaturen van net boven het vriespunt. De laagste temperatuur van deze winter was -6,4 °C, gemeten op 21 januari. 22 en 31 januari waren de twee enige ijsdagen; dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt. Normaal telt Wichelen een vijftal ijsdagen per winter. Ook kwam het tijdens deze periode enkele keren tot winterse neerslag, zo viel er op 22 januari sneeuw. Ook op 30 januari kwam het nog tot sneeuwval waarbij zich opnieuw een tijdelijk sneeuwdek vormde.

Februari was vervolgens een maand van twee gezichten, waarbij de eerste 10 dagen wisselvallig weer brachten bij temperaturen rond normaal. Daarna stabiliseerde het weer en brak er een langdurige periode aan met overwegend zonnig en droog weer, met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. De nachten waren vrij koud. Op 26 februari werd de hoogste temperatuur bereikt, met een maxima van 18,3 °C. Februari telde amper 3 vorstdagen, tegen 12 normaal. Samen met 11 vorstdagen in januari en 8 vorstdagen in december komt deze winter op een totaal van 22 vorstdagen, 14 minder dan het klimatologisch gemiddelde.

Er viel 193 mm regen tegen 201 mm normaal, waarmee de winter qua neerslag normaal is verlopen. Na een vrij natte december volgde een vrij droge januari en februari. Na de eerste 10 dagen van februari bleef het zelfs helemaal droog. Door een zeer zonnige februari met 136 zonuren tegen 78 normaal, was de winter uiteindelijk zeer zonnig met 224 zonuren tegen 186 normaal.