Vrij warme, natte en sombere aprilmaand


Met een gemiddelde temperatuur van 10,9°C tegen 10,2°C normaal was de maand april als geheel vrij warm. Voor ons gevoel was er aanhoudend slecht weer maar er was een groot verschil tussen de eerste helft en de tweede helft van de maand.

De eerste vijf dagen overheerste de bewolking, er viel dagelijks regen en met maximumtemperaturen tussen 14 en 18°C was het zacht voor de tijd van het jaar. Op 6 april kwam het kwik voor het eerst dit jaar boven de 20 graden. Het werd die dag 23,4° C. Ook op 7 en 8 april bleef het warm met middagtemperaturen van 20°C of meer, wel kwamen er ook enkele buien voor. Met minimumtemperaturen van 12-14°C bleef het die periode ook in de nachten zacht, waardoor de daggemiddelde temperatuur veelal tussen de 14-18°C lag en dat is erg hoog voor begin april; normaal is 8 à 9°C.

Op 9 en 10 april werd de warmte tijdelijk verdreven. Daarna werd het zonnig en droog. Ook de warme lucht keerde terug, met maximumtemperaturen van 21-23°C. De hoogste temperatuur van de maand werd gemeten op 13 april met een maximum van 23,5 graden. Op de 14e werd de warme lucht echter alweer verdreven door onweersbuien.

Vanaf 15 april volgde een sombere en vooral zeer natte periode, waarbij de maximumtemperaturen geleidelijk daalden naar 10-12°C. Op 23 april kwam het tijdens de ochtend nog even tot vorst. Het kwik daalde toen tot -0.2°C. Dat was de laagste temperatuur van april. Ook tijdens de derde decade bleef het meestal koud maar tussen de buien met korrelhagel door scheen de zon ook steeds vaker. De laatste dagen van de maand scheen de zon regelmatig met temperaturen net onder de 20 graden.

April kende dus slechts één vorstdag (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C), normaal zijn dan er 2 of 3. Het aantal warme dagen (met een maximumtemperatuur van tenminste 20,0°C) was met 5 dagen perfect normaal. We konden afgelopen maand nog geen 25 graden of meer noteren.

Met 67,8 millimeter neerslag per m² was april nat. Er viel 38% meer neerslag dan de normale 42,5 millimeter. De neerslaghoeveelheid werd vooral opgebouwd door verschillende (stevige) buien en minder door langdurige regenzones. Het regende dus niet zolang maar als het regende dan viel er meestal veel water op korte tijd. Hoewel we de afgelopen maand geen enkele dag met een volledig betrokken hemel konden registreren (normaal: 1,9 dagen), bedroeg de zonneschijnduur de afgelopen maand slechts 132 (normaal: 191).