Vroege hooikoortsklachten door zachte herfst en winter


De lente is nog maar net begonnen, maar voor mensen die last hebben van hooikoorts voelt het mogelijk alsof het voorjaar al veel eerder is losgebarsten. Na een zachte herfst en winter ontwaakten ‘boosdoeners’ als de hazelaar en zwarte els namelijk zeer vroeg. Door klimaatverandering wordt het hooikoortsseizoen steeds langer, maar de precieze gevolgen van klimaatverandering voor hooikoortsklachten zijn nog moeilijk in te schatten.

Hoewel veel mensen gevoelig zijn voor grassen in de lente en zomer, kunnen bomen als de els, berk en hazelaar al eerder in het bloeiseizoen voor klachten zorgen. De timing en hoeveelheid pollen van deze soorten verschilt erg van jaar tot jaar. Dit jaar staken ze al vroeg de kop op door de zachte temperaturen in het najaar

Het weer beïnvloedt de aanwezigheid van pollen in de lucht in grote mate. Zonnige weersomstandigheden, zoals we vorige week geregeld hebben gezien, zijn minder ideaal voor hooikoortspatiënten. Planten produceren dan namelijk meer stuifmeel, die ook nog eens verder getransporteerd wordt en niet wordt weggespoeld door regen. Met name bij een oostenwind zijn de pollenconcentraties hoog, omdat er dan lucht met relatief veel pollen uit Duitsland en Oost-Europa onze kant op komt.

Klimaatverandering vervroegt het bloeiseizoen. Dit betekent dat bomen sneller in ontwikkeling kunnen komen en dus eerder voor hooikoortsklachten kunnen zorgen. Ook in de toekomst dienen we hier rekening mee te houden: de klimaatscenario’s voorzien namelijk een hooikoortsseizoen in 2050 dat maar liefst 20 tot 52 dagen langer is dan in het huidige klimaat. In 2085 zou deze toename zelfs 35 tot 74 dagen kunnen zijn. Wat precies het effect zal zijn van klimaatverandering op hooikoortsklachten is nog moeilijk in te schatten.