Warme, natte en grijze maand maart


Met een gemiddelde temperatuur van 8,9 °C tegen normaal 7,1°C was de afgelopen maand maart opnieuw een zeer zachte maand. De afgelopen 35 jaar waren er slechts 3 maartmaanden die nog zachter waren. Ook februari verliep al recordwarm. Het is zeer uitzonderlijk dat twee opeenvolgende maanden zo hoog boven de gemiddelde temperatuur uitkomen.

Begin maart was het bewolkt met wat regen, maar de derde maart was het een zonnige zondag. Het kwik bleef toen wel nog steken bij 7 graden. Vanaf 5 maart kwamen we tijdelijk onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Eerst was het bewolkt met soms nog wat regen, maar er kwam steeds meer zon wat uitmondde in een zonnige 8 maart. De temperatuur lag toen rond normaal. Van 9-12 maart werd het tijdelijk wat zachter. Op de 11e viel wel veel regen en kenden we met 16 mm neerslag per m² de natste dag van de maand.

Hierna volgde een periode met vaak hoge temperaturen. De maximumtemperatuur kwam op 14 maart boven 15 °C uit. Er was af en toe zon maar het bleef niet droog. Op 20 maart werd met 18,9°C de hoogste temperatuur van deze maand gemeten. Vanaf 21 maart, net na het begin van het astronomische voorjaar, werd de stroming noordwestelijk en werd het vrij koel. De maximumtemperatuur kwam amper boven 10 graden uit. De laagste temperatuur werd met 1,6 °C op 25 maart genoteerd.

Maart telde geen enkele vorstdag, normaal vriest het nog op 7 dagen. Het is bijzonder dat het in maart niet vriest in Wichelen. Het wordt nog straffer want ook in februari was er geen vorst. Er waren echter nog geen warme dagen. (20°C of meer) wat evenwel vrij normaal is voor maart. Met 84 mm neerslag tegen normaal 56 mm was de afgelopen maand opnieuw een natte maand. Het is ondertussen al de 6e opeenvolgende maand met meer regen dan normaal. Er waren amper 11 droge dagen. De zonneschijnduur bedroeg slechts 95u (normaal:138u).