Warmte sluit frisse meimaand af


Met een gemiddelde temperatuur van 12,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 13,4 °C verliep de laatste maand van de lente koel. Het is pas de tweede koudere maand in een reeks van 14 maanden met een bovengemiddelde temperatuur. Enkel januari 2019 en maart 2018 waren ook kouder dan normaal.

De eerste tien dagen van de maand waren koel en licht wisselvallig onder invloed van een standvastige noordelijke stroming. In Wichelen kwam het niet meer tot vorst, waardoor de maand net als normaal geen officiële vorstdagen telt. De laagste temperatuur werd geregistreerd in de ochtend van 6 mei met een minima van 2,8 °C. Vanaf 11 mei kwam het weer onder invloed van hogedrukgebieden en werd het droog en zonnig weer. De noord- tot noordoostelijke wind zorgde er echter voor dat de temperatuur niet veel opliep. ’s Nachts kon het in de heldere nachten ook nog steeds flink afkoelen.

Vanaf de 16e werd het iets wisselvalliger en minder zonnig, maar namen de temperaturen geleidelijk toe. Op 18 mei kwam de temperatuur voor het eerst deze maand in Wichelen boven de 20 °C, een warme dag. 23 mei was de warmste dag van de maand met een maxima van 23,1 °C. Daarna was het opnieuw een aantal dagen nagenoeg droog met meer zon. Vanaf 26 mei werd het opnieuw wisselvalliger, met temperaturen die de meeste dagen onder normaal lagen. Pas de laatste twee dagen van de maand liep de temperatuur weer op. In totaal telde mei zeven warme dagen (maximumtemperatuur 20°C of hoger) en geen zomerse dag (maximumtemperatuur 25°C of hoger), tegen een langjarig gemiddelde van respectievelijk elf en drie.

In Wichelen viel er 54 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 61 mm en daarmee was de maand iets droger dan normaal. Lang leek het erop dat de maand als zeer droog de boeken in zou gaan, maar storingen op 26 mei en onweersbuien op 28 mei zorgden aan het einde van de maand toch nog voor de nodige neerslag.
Op 28 mei trok een lagedrukgebied over Wichelen met onweer en 21 mm neerslag. Met 182 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 206 uren was de maand vrij zonnig. Vooral van 11 tot en met 15 mei en op 23 en 24 mei scheen de zon uitbundig. 20 en 21 mei waren daarentegen vrij sombere dagen.