Whatsapp waarschuwingen


Op 5 juli 2023 trok storm Poly over Nederland. Weercode rood werd afgekondigd op amper 150 km ten noorden van Wichelen. Het was de zwaarste zomerstorm die tot dan toe gemeten is sinds het begin van windkrachtmetingen in 1901, met windstoten tot 146 km/h. Bij ons was er behalve een maximale windstoot van 59 km/h geen overlast of schade.

Achteraf was er heel wat kritiek over de waarschuwingen die verstuurd werden vanuit het KNMI. M’n waarschuwde sinds dinsdagochtend 4 juli voor de zware windstoten van storm Poly. De storm was duidelijk te zien op de weerkaarten maar waar en hoe extreem het zou worden, was nog zeer onzeker. In de nacht van dinsdag op woensdag schaalde m’n in een deel van het land op naar code oranje en woensdagochtend naar code rood. Veel mensen lieten zich verrassen door de storm. Meteorologische instituten besteden heel veel onderzoek (en geld) aan extreme weersituaties en de waarschuwingen. Ondanks alle technologie blijft de natuur soms onvoorspelbaar en pakt het weer anders uit dan verwacht…

Storm Poly maakte echter nog maar eens duidelijk dat een goed waarschuwingssysteem nodig is. Zeker in een veranderend klimaat. Daarom zal Weerstation Wichelen voor waarschuwingen vanaf nu gebruik maken van een Whattsapp groep.

Hoe werkt het?

1. Download WhatsApp op uw apparaat.

2. Scan de code via de camera of tik hier.

3. Er worden melding verstuurd vanaf weercode geel in Wichelen voor wind, regen, onweer, gladheid, stormtij, mist, hitte en koude. Wanneer wordt opgeschaald naar weercode oranje of rood ontvangt u extra bericht(en). Ook bij plotse extreme weersituaties ontvangt u een bericht. U kan de berichten niet beantwoorden. Ik doe niet aan paniekzaaierij.

4. Wilt u geen berichten meer ontvangen? Dan kunt u de groep verlaten.

Uiteraard geldt het privacybeleid van WhatsApp als u kiest om lid te worden van deze groep. U kunt dit beleid nalezen door hier te klikken.