Wichelen momenteel bij droogste plaatsen in Vlaanderen


U heeft het ongetwijfeld reeds gemerkt in uw eigen tuin. De grond is zeer droog en het gras verliest langzaam zijn groene kleur. De droogte is zeer wisselend over Vlaanderen. Onweersbuien zorgden eind mei her en der nochtans voor overstromingen met veel schade. Hoe kan dat?

Wichelen behoort momenteel tot één van de droogste plaatsen in België. Dit komt omdat de onweersbuien die eind mei over het land trokken als bij wonder onze gemeente steeds weer links lieten liggen. Dit berust louter op toeval. Daardoor kreeg de pluviometer amper regen te verwerken. Waar op sommige plaatsen op twee uur tijd evenveel regen viel als in een hele maand bleef het bij ons gewoon droog. De laatste regen van betekenis viel op 24 mei met 8 mm regen per m².  Daarvoor was het al van half april geleden dat het nog eens goed doorregende. Juni wordt sowieso record droog. Vandaag (23 juni) telt de regenmeter amper 2,8 mm regen per m² en er wordt geen regen meer verwacht deze maand. De kans bestaat zelfs dat er meer dan 30 dagen op rij geen neerslag zal vallen.

Ook de maand mei was een pak droger dan normaal. Er viel toen slechts 19 mm/m². Dat is slechts 1/3 van de normale hoeveelheid. Maart en april waren normaal tot iets natter maar echt overvloedige regen viel er niet. In Wichelen hadden we dan ook nog eens te maken met een zeer droge januari en februari. Tijdens deze twee wintermaanden viel er de helft minder regen dan normaal. Als we de eerste 6 maanden van het jaar samen bekijken, telt de pluviometer in Wichelen een totaal van 260 mm regen per m². Normaal valt er in de eerste helft van het jaar 367 mm per m². Er viel dit jaar dus 30% minder neerslag dan normaal.

Tijd dus om op zoek te gaan naar oorzaken. Misschien verrassend maar veel berust op een steeds wederkerende en toevallige samenloop van omstandigheden. Het is niet correct om een plotse droge periode toe te schrijven aan het gevolg van een veranderend klimaat. Ook in het verleden zijn er zeer veel droge periodes geweest, zelfs nog veel erger dan de afgelopen maanden. Als we het over het klimaat hebben bekijken we altijd de periode tussen 1980 en 2010. Het is evenwel duidelijk dat er de voorbije 30 jaar veel meer droge periodes dan de jaren voordien zijn voorgekomen. Er is dus wel degelijk een wijziging in ons klimaat aan de gang.