Winter was zeer zacht zonder sneeuwtapijt


De winter van 2020 behoort tot één van de zachtste winters van de laatste 200 jaar. De gemiddelde temperatuur in Wichelen tussen 1 december 2019 en 29 februari 2020 bedraagt 6,3°C, wat 2,6°C méér is dan de gemiddelde wintertemperatuur voor de referentieperiode 1981-2010 (3,7°C).

Ook alle drie de afzonderlijke wintermaanden waren zeer zacht, waarbij december en januari met gemiddeld 5,8 °C (tegen 4,0 °C normaal) en 5,9 °C (tegen 3,4 °C normaal) respectievelijk goed waren voor een plek in de top 10 van zachtste maanden. Februari was op de koop nog een pak zachter met een gemiddelde temperatuur van 7,1 °C tegen 3,8 °C normaal.

December begon rustig onder de invloed van een hogedrukgebied, met ’s nachts vaak lichte vorst en mist. Vanaf Sinterklaas werd het wisselvallig en kregen we te maken met een zuidwestelijke stroming waarin diverse storingen Wichelen passeerden. Dit resulteerde in zacht en herfstachtig weer met regelmatig regen of buien en van tijd tot tijd ook veel wind. Vooral van 17 tot en met 20 december was het zeer zacht met op de zeventiende 14,9 °C. Na de kerst werd het tijdelijk wat droger en kouder met opnieuw lichte vorst. Wichelen telde in januari zes vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dit er elf.

Het jaar begon frisjes maar tot nachtvorst kwam het niet. Na een rustig begin van de maand volgden twee wisselvallige weken met opnieuw op uitgebreide schaal temperaturen van boven de 10 graden. Vanaf 18 januari kwamen we onder invloed van een krachtig hogedrukgebied en werd het droger en rustiger weer. De luchtdruk liep op 20 januari in Wichelen op tot een uitzonderlijke 1047,8 hPa. In de nachten was het mistig en vroor het vaak; op 21 en 22 januari werd in Wichelen met -2,1 °C de laagste temperatuur van januari bereikt. Onze gemeente kende in januari slechts vier vorstdagen tegen twaalf normaal.

In februari overheerste het wisselvallige en onstuimige weer en trokken drie stormen over de gemeente. Op 9 februari kreeg Wichelen te maken met een eerste storm en was er een code oranje van kracht voor (zeer) zware windstoten. Door de hardnekkige zuidwestenwind was het ook vaak zeer zacht, met op de zestiende een maxima van 16,6 °C. Vanaf 26 februari werd het tijdelijk frisser met op 2 dagen winterse neerslag. Meteen de enige 2 dagen deze winter waarop sneeuwvlokken werden waargenomen. Februari telde in Wichelen slechts 1 vorstdag aanzienlijk minder dan het normale 12 dagen.

De winter was met 225 mm neerslag/m² tegen 202 mm normaal aan de ietwat natte kant, hetgeen vooral voor rekening kwam van de zeer natte februari. In februari viel er 115 mm neerslag, terwijl 55 mm het langjarig gemiddelde is. December kende een normale regensom van 75 mm maar januari was met 35 mm tegen 79 mm droog. Opvallend was verder het ontbreken van winterse neerslag in de maanden december en januari. Pas op 26 en 27 februari kwam het tot even smeltende sneeuw.