Zachte november zonder nachtvorst


November was zacht. Van winterweer was er nog geen sprake. Er was geen nachtvorst en er viel een vrij normale neerslaghoeveelheid. De zon scheen iets meer dan normaal maar er waren ook heel wat grijze, sombere dagen.

De gemiddelde temperatuur voor de maand november bedraagt 8,7°C in Wichelen. Normaal bedraagt de gemiddelde temperatuur tijdens deze herfstmaand 7,4° C. Er viel iets meer regen dan normaal en de maand was ook iets zonniger dan gemiddeld. De laagste temperatuur werd gemeten op 14 november. Het kwik was die ochtend gezakt tot 0,8° C. Daarmee kwam het deze maand geen enkele keer tot (nacht)vorst. Normaal vriest het in november al een 4-tal keer. In Ukkel was het de 15de keer sinds de metingen in 1892 dat november vorstvrij verliep. Voor de huidige referentieperiode (1991-2020) was dit echter al de 10de keer. De vorige keer dateerde van 2017. De hoogste temperatuur van de afgelopen maand in Wichelen werd genoteerd op Allerheiligen. Tijdens de middag van de eerste dag van de maand werd het nog 17,1° C. 

De totale regensom bedroeg de afgelopen maand 88,4 mm regen per m². Normaal valt er in Wichelen tijdens november 81,5 mm. De natste dag was 16 november. Er viel die dag 12,2 mm neerslag per m². Door de hoge temperaturen werd er nog geen sneeuwval genoteerd in Wichelen. Ondanks de laatste sombere dagen (de zon liet zich de laatste vier dagen niet meer zien was november in zijn totaal zonniger dan normaal. De zon scheen in totaal 70 (normaal: 65u 46min).