Zeer zachte januari zonder vorst en amper zon


Het weer in de afgelopen maand deed meer denken aan de herfst dan aan de winter. Er was geen vorst en vaak was het onstuimig en grijs weer. Bovendien was het aanmerkelijk zachter dan normaal in januari. Op vrijwel alle dagen lag de temperatuur boven het langjarig gemiddelde.

De gemiddelde temperatuur kwam in Wichelen uit op 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). Op 24 januari bereikte de temperatuur in Wichelen 11,7 graden waarmee deze dag de warmste was van de maand januari. Het kwik kwam nooit onder nul terwijl januari gewoonlijk twaalf vorstdagen telt. De laagste temperatuur was -0,4 graden op 21 januari.

Januari was een normale maand op gebied van neerslag. Er viel 75 mm neerslag tegen 69 mm normaal. De zon scheen net als in december zeer weinig met een totaal van amper 27 uur zon deze maand. Op veel dagen was de zon niet of nauwelijks te zien. Op 3 en 18 januari was het stormachtig met een maximale windstoot van 84 km/u. Met een gemiddelde windsnelheid van 4,3 meter per second was de wind over de gehele maand gezien wel normaal.