Zomer 1,5 graad warmer en iets droger dan normaal


De zomer zit er op. Althans wat betreft de meteorologische zomer toch. Deze bevat 3 volledige maanden zijnde juni, juli en augustus.  De zomer begon zeer warm en droog in juni. Voor ons gevoel waren juli en augustus mindere zomermaanden, maar is dat ook het geval?

Met een gemiddelde temperatuur van 19,4° tegen normaal 16,0° was juni één van de warmste juni maanden sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833. Het bleef vele dagen droog waardoor we slechts iets meer dan de helft van de normale regenhoeveelheid noteerden. Na deze zeer warme, zonnige en droge maand tapte midzomermaand juli uit een ietwat ander vaatje. Een langere periode met standvastig zomerweer zat er niet in en een warme dag ging vaak gepaard met buien, soms met onweer. Ook augustus verliep gematigd met een quasi normale neerslaghoeveelheid en een gemiddelde temperatuur van 18,3° wat 0,4° warmer is dan normaal.

De zomer van 2017 begon uitzonderlijk warm en dat voelen we in de eindbalans. Als we vergelijken met de cijfers van de voorbije 30 jaar dan was de zomer van 2017 maar liefst 1,5 graad warmer dan normaal. Een droge juni werd gecompenseerd door een natte juli en een normale augustus.Uiteindelijk viel deze zomer 87% van de normale gemiddelde regensom. De zon scheen wel minder dan normaal. We konden gedurende 555 uur van de zon genieten ten opzichte van 599 uur normaal.

Toch zullen we de zomer van 2017 op weergebied herinneren als niet zo goed. De cijfers bewijzen echter toch wat het tegendeel. Het waren vooral de vakantiemaanden juli en augustus waarin er geen periode was met langdurig en standvastig zomerweer. Tijdens de blokperiode was die er wel. De beste pijlen van de zomer waren dus eigenlijk al verschoten toen de vakantie voor de meeste mensen nog moest beginnen.