Oktober was somber maar zacht


Oktober was een zachte maand met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 12,0 °C tegen 11,2 °C normaal. Een groot deel van de maand was het weer zeer wisselvallig met een komen en gaan van storingen. Aan het einde van de maand stabiliseerde de atmosfeer, werd het overwegend droog en was de zon wat meer te zien.

De eerste week van de maand lag de temperatuur meestal beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.  Daarna werd lange tijd met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd. 13 en 14 oktober werden nog warme dagen met maxima van 22,7° C en en 21,6° C. In Wichelen waren dit de laatste warme dagen van het seizoen. De laatste dagen van oktober was het in een noordelijke stroming en onder regie van een hogedrukgebied rustig weer, waarbij het met maxima van een graad of 10 te koud was voor de tijd van het jaar. Op 31 oktober daalde de temperatuur tot net boven het vriespunt. Met 0,3° C was het de koudste ochtend van het jaar.

Met 80,3 mm regen per m² tegen 75 mm normaal verliep de maand al bij al normaal. Tot en met de 21e was het uitermate wisselvallig. Op alle dagen met uitzondering van 5 oktober viel er regen. 6 oktober was de natste dag met een totale regensom van 20,6 mm. Onder invloed van een hogedrukgebied werd het aan het einde van de maand overwegend droog. Uiteindelijk verliepen de afgelopen maand 12 dagen volledig droog.

De eerste 21 dagen kregen we afwisselend sombere en zonnige dagen, waarbij de sombere dagen ruim in de meerderheid waren. Op het einde van de maand kwam de zon meer tevoorschijn. De laatste 10 dagen scheen de zon meer dan tijdens de eerste 20 dagen. Toch zal oktober de geschiedenis ingaan als een sombere maand. In totaal registreerden we slechts 88u zon (normaal: 118u). Daarmee eindigde deze maand op de vierde plaats in het rijtje van somberste oktobermaanden.