Saharastof


Regenwater kan allerlei stoffen bevatten, soms zelfs zand uit de woestijn. Bij stof- en zandstormen in het woestijngebied kan stof kilometers hoog in de atmosfeer komen. Wanneer luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan Saharazand boven ons land of nog noordelijker komen. Door regen kan het stof met de neerslag op het aardoppervlak terechtkomen. Vooral na een licht buitje vinden we (vaak roodbruin gekleurd) Saharastof terug op voorwerpen als auto’s, daken en tuinmeubilair.

Neerslag met Saharazand is een eeuwenoud verschijnsel. Vroeger kon men dit niet verklaren. Het werd toen toegeschreven aan insecten die het regenwater roodachtig kleurden. Het stond ook wel bekend als bloedregen of wonderregen. In de landen rond de Middellandse Zee komt het herhaaldelijk voor. In ons land is Saharazand sinds 1900 op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen. Steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin. Saharastof wordt vaak verward met stuifmeel en soms laat de neerslag zowel stuifmeel als Saharastof na.

Afrika is ‘s werelds grootste bron van stof in de atmosfeer, ongeveer 70 procent van het wereldwijde totaal, dat jaarlijks zo’n 60 tot 200 miljoen ton stof betreft. In het stof zitten verschillende mineralen en afhankelijk van het brongebied kan de kleur van het stof variëren van lichtgrijs tot rood of bruin. Veel van dit stof komt aan de overkant van de oceaan in het Amazonegebied terecht en speelt daar een belangrijke rol in het vruchtbaar houden van de grond en bij de groei van het enorme regenwoud daar. Het vliegverkeer ondervindt veel hinder van van Saharastof. Het stof kan tot soms wel zes kilometer hoogte komen en verder doordringen tot het noorden van Europa en en zelfs tot Noord-Amerika.