April kouder dan maart


De eerste tien dagen van de maand lag de gemiddelde temperatuur bijna twee graden boven het langjarig gemiddelde. Daarna draaide de wind naar het noorden en zakte de temperatuur onder normaal.

Afgelopen maand waren soms prachtige wolkenluchten te zien

Op 9 april liep de temperatuur op tot 24,0 graden, meteen de warmste dag van de maand. Het was ook de enige dag dat het kwik boven de 20 graden uitkwam. Normaal is Wichelen goed voor 3 dagen met een maxima van meer dan 20 graden. Halverwege de maand draaide de wind naar het noorden tot het noordwesten waarmee koude lucht werd aangevoerd. De temperatuur zakte daardoor op de meeste dagen onder normaal. Door een soms stevige wind lag de gevoelstemperatuur nog wat lager. Op Pasen en paasmaandag was het ronduit fris met maximumtemperaturen van 10 tot 12 graden . ’s Nachts koelde het af tot temperaturen rond of net onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd geregistreerd in de ochtend van 20 april. Het kwik daalde toen tot -1,6 graden.

April verliep droger dan normaal

Door de frisse tweede helft eindigde april met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden. Normaal wordt het gemiddeld in Wichelen tijdens de maand april 9,5 graden. Opvallend is wel dat april daarmee 0,6 graden kouder is dan de maand maart.

Op 9 van de 30 dagen viel er regen. Met een totale som van 22 mm neerslag tegen normaal 45 mm viel er maar de helft regen dan normaal. Daarmee is het reeds de derde maand op rij die droger is dan normaal. Echt sombere dagen kende de maand niet. Vooral 9 en 20 april waren erg zonnig. De noordelijke stroming in de tweede helft van de maand zorgde voor heldere luchten waarbij tussen de buien door de zon vaak uitbundig kon schijnen. Uiteindelijk klokten we af op 160 uren zonneschijn wat perfect normaal is voor de maand april.