Azorenhoog


Schellebelle Potjesmarkt wordt dus zomers en vanaf zondag zelfs warm tot zeer warm. Ongetwijfeld heeft u in de weerberichten al gehoord over ‘een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren’. Dat is komend weekend ook het geval, maar wat betekent dit nu juist… 

Weerkaart met ten westen van Portugal het Azorenhoog

Het Azorenhoog is een subtropisch hogedrukgebied rond de Azoren, een Portugese eilandengroep met bergachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog speelt een belangrijke rol in het overheersende luchtstromingspatroon in West-Europa. Doordat dit hogedrukgebied vrijwel permanent aanwezig is zijn de zomers bij ons soms warm en zonnig, maar zelden extreem heet. De winters zijn dan weer meerendeels zacht, maar meestal nat.

Hoe onstaat het Azorenhoog?

Azorenhoog en IJslands laag

Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden. In de tropen bij de evenaar staat de zon hoger aan de hemel dan boven de poolgebieden. De tropen worden daardoor meer opgewarmd, waardoor de lucht bij de evenaar opstijgt en naar het Noorden trekt. Eens deze lucht aangekomen is bij de Azoren koelt de lucht opnieuw af en begint weer te dalen waardoor er een hogedrukgebied ontstaat. Tegenhanger van het Azorenhoog is het IJslands laag waarvan veel minder sprake is in de weerberichten. Hier gebeurt net het omgekeerde. Koude lucht van de Noordpool wordt zuidwaarts gestuurd en  warmt op waarna deze ter hoogte van IJsland opstijgt. Dit creëert een lagedrukgebied. Tussen beide gebieden heerst de straalstroom. Hoe groter het drukverschil tussen beide gebieden, hoe krachtiger de straalstroom.

Door de positie van andere luchtdrukgebieden breidt het Azorenhoog zich zo nu en dan uit tot over West-Europa waarna het zich meestal afsplitst tot een zelfstandig hogedrukgebied. Op zo’n moment krijgen we te maken met droog en warm zomerweer. Ook dit weekend is dit het geval. U zal vanaf vrijdag uw barometer zien stijgen tot 1030 hPa wat resulteert in zomers weer. Indien dit zich een aantal weken kan herhalen zijn we vertrokken voor een warme en droge zomer. Weigert het Azorenhoog zich echter uit te breiden, dan krijgen we meestal te maken met overheersende zuidwestenwinden en een echte kwakkelzomer met frisse temperaturen en buien.