Jaaroverzicht 2016


2016 zit er op. Tijd dus om even te bekijken wat het weer in petto had voor gemeente Wichelen het afgelopen jaar. Er is veel gebeurd… er waren overstromingen, hittegolven, stevige onweersbuien, vrieskou. Op het einde van het overzicht zal je echter kunnen vaststellen dat 2016 al bij al een normaal jaar was op weergebied. Het werd wel wat natter dan gemiddeld.

De gemiddelde temperatuur in Wichelen kwam uit op 10,7°. Normaal zijn we in onze gemeente goed voor een gemiddelde temperatuur van 10,6°. Hiermee komt een voorlopig einde aan een aantal voorafgaande jaren waarbij de gemiddelde temperatuur ruim boven de 11,0° uitkwam. Vooral maart/april en oktober/november waren kouder dan gemiddeld. De winter en de zomer waren dan weer iets warmer dan normaal. De koudste dagen waren 19 januari en 30 november met een minima van -5,8°. Het warmst was het op 25 augustus met een maxima van 33,0°. Het kwik kwam op 99 dagen boven de 20° graden uit waarvan 25 keer een maximum van boven de 25° werd gehaald. In 2016 werd het 5 keer tropisch warm met een maxima van boven de 30°.

Stevige onweersbuien

Het onweerde dit jaar op 16 dagen wat perfect normaal is voor Wichelen. Opvallend was wel dat tussen 27 mei en 7 juni een hele reeks onweersbuien voorkwamen. Op maandag 30 mei viel er in Wichelen ruim 30 liter regen per m² tijdens een stevige onweersbui. Vreemd genoeg waren we hiermee op deze dag één van de droogste plekjes in Vlaanderen. Ook de dagen daarna ontsnapte Wichelen grotendeels aan de grootste overlast. Op maandag 6 juni trok er in de vroege avond nog een onweer voorbij maar dit leverde geen problemen op. Ook op dinsdag 7 juni was er een grote onweersdreiging. Het onweer raakte tot op 10 km van Wichelen maar op dat moment zakten de buien in elkaar. In grote delen van Vlaanderen was er toen grote overlast. Op woensdag 8 juni draaide de wind naar het noorden. De warmte die nodig is voor onweersbuien werd dan verdreven waardoor we overschakelden naar normaal ‘Belgisch’ zomerweer. Daarna was er amper nog sprake van onweer.

Nat voorjaar, droog najaar

Normaal valt er in Wichelen gedurende een jaar 811 liter regen per m². In 2016 kwam er 870 liter naar beneden. Het was dus zo’n 7% natter dan gemiddeld. Vooral het voorjaar was zeer nat terwijl het najaar veel droger verliep. De eerste 6 maanden van het jaar leverden stuk voor stuk meer neerslag op dan gemiddeld. Vooral januari en juni (door onweersbuien) waren een pak natter. In juli keerde het tij en werd het een stuk droger. Enkel november was nog aan de regenachtige kant maar de andere maanden verliepen droger dan normaal. Vooral december was met amper 21 liter regen per m² uitzonderlijk droog.

De zon scheen minder dan normaal. Dit jaar kwamen we uit op 1566 uren zon. Normaal zijn we in Wichelen goed voor 1629 uur zonneschijn. De zon was dus zo’n 4% minder aanwezig. Er stond dit jaar ook iets meer wind dan normaal. Meestal stond er een windrichting tussen zuid en west wat perfect normaal is. In de tweede helft kwam de wind iets vaker uit zuidoost. De gemiddelde windkracht dit jaar bedroeg 3,9 meter per seconde tegenover 3,5 m/s normaal.

Al bij al kunnen we dus stellen dat 2016 een vrij normaal jaar was op weergebied. De temperatuur verliep normaal al was het iets natter dan gemiddeld. De zon scheen iets te weinig en het waaide iets harder.