Jaaroverzicht 2018: Het jaar van de droogte, de warmte, de zon… en de knijt


2018 was met een gemiddelde temperatuur van 12,3 °C het vijfde zeer warme jaar op rij. Behalve februari en maart verliepen alle maanden een stuk warmer dan normaal. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat. Het jaar was naast extreem warm ook extreem zonnig en zeer droog.

Het eerste belangrijke weerfeit van het jaar was de korte maar vrij stevige storm van 18 januari met een maximale windstoot van 84 km/h. De wind zou voor de rest van het jaar niet meer zo hard uithalen. Winterweer kwam in januari niet voor, maar aan het eind van de winter werd het toch nog ijskoud. Op de laatste dag van februari werd de laagste temperatuur van het jaar gemeten. Het kwik was toen gedaald tot -7,7 graden.

Lente was start van lange en hete zomer

De lente vormde het begin van een lange hete zomer en was als geheel zeer zacht maar kende verschillende gezichten. Maart verliep een stuk kouder dan gemiddeld met op 3 maart nog even een dun laagje sneeuw in de gemeente. April was dan weer een pak warmer dan normaal. Mei was met een gemiddelde temperatuur van 16,2 °C de op één na warmste meimaand in drie eeuwen. Op 28 mei werd het al 28,9°, en begon een langdurige periode van zomers weer die tot en met september en zelfs een stuk in oktober duurde.

De zomer van 2018 werd historisch en was de warmste zomer ooit gemeten. Het was bovendien zeer zonnig en zeer droog. In Wichelen waren er twee hittegolven met op 26 en 27 juli een weercode oranje voor extreme hitte. De hoogste temperatuur van 2018 werd op 27 juli gemeten met 36,6°C. Van 21 tot en met 27 juli was er sprake van een hittegolf. De eerste week van augustus zette de hitte van het einde van juli voort. De tweede hittegolf duurde van 29 juli tot en met 7 augustus. Daarna werd het wisselvallig zomerweer met temperaturen rond normaal. Alleen in de laatste week was het soms duidelijk koeler: op 29 augustus werd het niet warmer dan 17,8°C.

Zomer duurde tot stuk in oktober

Na een zeer droge en record warme zomer volgde een zeer droge herfst. Gedurende alle drie de herfstmaanden die meetellen voor de klimatologische herfst (september, oktober en november) lag de neerslaghoeveelheid ruim onder het langjarige gemiddelde. Het seizoen was ook zeer zonnig en vrij zacht. In Wichelen werd het op 13 oktober nog 25,1 ° terwijl op 16 oktober de jaarmarkt in Serskamp zeer zonnig verliep bij een zomerse 24,1°. September en november waren iets warmer dan normaal met wel een uitzonderlijk warme 6 november toen nog 20,6 °C gemeten werd. Het einde van oktober en de maand november kende gure dagen onder invloed van een stevige oostenwind. De eerste vorst tijdens het najaar viel op 17 november. De temperatuur daalde op 26 december tot -2,3 °C, de laagste temperatuur dit najaar.

2018 zal te boek staan als zeer uitzonderlijk op weergebied. Er was echter amper kortstondig extreem weer dat schade oplevert. Terwijl her en der in het land stevige onweersbuien voorbijtrokken, bleef Wichelen meestal gespaard. Het onweerde op 16 dagen terwijl dat normaal op 18 dagen is. Er lag amper sneeuw en extreme koude bleef uit. Opvallend was wel het aantal zomerdagen. (dagen met een maxima van boven de 25°) Normaal zijn dat er in Wichelen 30 maar dit jaar steeg het kwik maar liefst 59 keer hoger dan 25°. Het werd ook 8 keer warmer dan 30°, tegenover normaal op 5 dagen.

Schellebelle in de greep van de knijt

Dit jaar stond zoals eerder vermeld in het teken van de warmte en de droogte. Extra info over de extreme droogte kan je hier lezen. Op 24 juli werd in Oost-Vlaanderen een totaal sproeiverbod ingesteld. Het zou nog tot 17 augustus duren alvorens dit verbod opnieuw werd ingetrokken. Het extreme weer zorgde ook voor een knijtenplaag in Schellebelle. Op 7 juli kondigde de burgemeester het rampenplan af en werd het leger en de civiele bescherming ingeschakeld om de kleine muggen onder controle te krijgen. Tussen de brug in Uitbergen en ‘Den Aard’ in Schellebelle werden 3 bressen in de dijk gemaakt om te verhinderen dat de muggen in het slib nog eitjes leggen. Mede daardoor had m’n de plaag na verloop van tijd onder controle.