Kleurcodes waarschuwingen


Weerstation Wichelen maakt gebruik van internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood. Het waarschuwen door middel van waarschuwingskleuren geeft de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen.

Er zijn waarschuwingskleuren voor neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien, mist en stormtij. Code geel, oranje en rood kan worden uitgegeven, afhankelijk van de verwachte impact van het weer. In veel gevallen zijn gevaarlijke weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag, onweersbuien of gladheid. Weerstation Wichelen zal enkel een waarschuwing activeren bij een gevaarlijk weersituatie in de gemeente. Zo zal er geen berichtgeving zijn rond storm op zee of sneeuw in de Ardennen.

Meestal geldt voor Wichelen de code groen. Niets aan de hand dus. Regelmatig geldt er code geel. Dit komt meestal voor in de winter bij gladde wegen door vrieskou of sneeuw. In de zomer geldt code geel als er onweer in de verwachting zit. Als er schade of veel overlast wordt verwacht wordt de code geel aangepast naar oranje. Aandacht en voorzichtigheid is dan zeker gewenst. Code rood komt in Wichelen zelden voor. Toch kan bij zeer zware storm of sneeuwval de hoogste waarschuwingscode gegeven worden.

Uitleg waarschuwingscode:

Code groen = geen bijzonderheden
Bij code groen is er geen bijzonder weer waarbij kans is op gevaarlijke weersituaties.

20131204_warningsCode geel = wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.

Code oranje = wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Code rood = onderneem actie
Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen  dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

Op de pagina met waarschuwingen komt u te weten welke weercode er momenteel geldig is.