Maart was droog en zacht met ‘zomers’ einde


De gemiddelde temperatuur bedroeg in maart 7,8 °C. De maand was dus 0,7° C warmer dan het langjarig gemiddelde tussen 1990 en 2020.  Lange tijd leek de maand te koud te eindigen, maar de warme dagen aan het eind van de maand lieten het gemiddelde flink oplopen.

De maand begon met rustig weer onder invloed van een hogedrukgebied. Overdag was het zonnig met de eerste dagen maximum temperaturen ruim boven normaal, maar in de nachten temperaturen net onder of rond het vriespunt. Op 6 en 7  maart kwam het in Wichelen tot lichte vorst met minima van -1,4 °C, meteen de laagste temperatuur van de maand. 

Vanaf 8 maart kwam er een einde aan het rustige hogedrukweer en kwamen we geleidelijk in een westelijke stroming met wisselvallig weer, regelmatig veel wind en temperaturen rond of net boven normaal. Dit duurde tot 16 maart, waarna het opnieuw rustig weer werd. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden veroorzaakte een noordelijke stroming en de temperaturen doken opnieuw onder normaal. Overdag liep de temperatuur op tot rond een graad of acht, ’s nachts lagen de temperaturen rond het vriespunt. De maand telde in totaal twee vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0°C) tegen vijf normaal.

Vanaf de 23e bouwde een hogedrukgebied boven het midden van Europa op en kwamen we opnieuw in een westelijke stroming terecht. De temperatuur steeg weer tot boven normaal. Vanaf de 29e kwamen we in een zuidelijke stroming met sterk oplopende maximumtemperaturen en veel zonneschijn. Op 30 maart werd het in Wichelen 24,3 °C, de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger) van het jaar. Ook op 31 maart werd dezelfde maximumwaarde gehaald.

Eind maart wordt voor Wichelen het koudegetal bepaald. Dit getal is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het koudegetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt op te tellen met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2020 tot en maart 2021 bedroeg het koudegetal 28,3 waarmee de afgelopen winterperiode als ‘normaal’ wordt geclassificeerd. 

De maand was droog met 27,8 mm neerslag tegen normaal 60 mm. De eerste zes dagen viel er nauwelijks neerslag. Op 11 maart stond er een krachtige wind met windstoten tot 79 km/uur . Vanaf de 19e werd het weer rustiger en droger. Met 166 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 125 uur was de maand vrij zonnig.