November was fris en nat


Vooral door het winterse weer van de laatste dagen van november is de vorige maand een koude maand geworden. In Wichelen lag de gemiddelde temperatuur met 5,9 graden ruim een graad onder het langjarig gemiddelde (over het tijdvak 1981-2010). Normaal is november nog goed voor een gemiddelde temperatuur van 7,0 graden.

De maand begon nochtans zacht. Op 1 november haalden we in de gemeente nog 14,8 graden, de hoogste temperatuur van november 2016. Daarna werd het snel kouder en op 8 november kwam het voor het eerst tot lichte vorst met een minimum van -0,4 graden. Het koudst was de ochtend van 30 november toen het matig vroor met een minima van -5,8 graden. Uiteindelijk kwam het op 6 dagen tot vorst tegen vijf normaal.

Het was een vrij natte maand met een totale regensom van 120 mm regen per m². Normaal is november een stuk droger met een gemiddelde regenhoeveelheid van 76 mm per m². Vooral 16,17 en 18 november waren bijzonder nat. Op drie dagen viel toen een totaal van 62 mm per m². Op 20 november trok een herfststorm over Wichelen. De storm kwam na een lange periode met veelal rustig weer waardoor veel takken afbraken en bomen om gingen. De luchtdruk daalde tot 985,3 hPa en de zwaarste rukwind bedroeg 91 km/u.

November leek een zeer sombere maand te worden met amper zonneschijn en veel donkere dagen. Toch maakte het heldere weer op het eind van de maand veel goed zodat we uitkwamen op een normaal aantal uren zon.

De afgelopen herfst (1 september tot en met 30 november) was ook vrij zacht wat vooral te danken is aan de zeer warme september. Die maand was bijna 2 graden warmer dan normaal. Op 13 september werden zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30,7 graden.