Ondanks schaatspret was februari zacht en zonnig


Met gemiddeld 5,4 °C tegen 4,2 °C was februari zachter dan normaal, maar de maand kende een opvallende overgang van een winterse periode van een ruime week naar een week vroeg lenteweer.

Tot en met 5 februari hadden we te maken met een zuidelijk gelegen westelijke stroming waarbij storingen over Wichelen oostwaarts trokken. Het was wisselvallig en (vrij) zacht. In de avond van 6 februari en op 7 februari vond een markante kou-inval plaats waarbij de temperatuur tot ruim onder het vriespunt daalde. De kou-inval ging gepaard met sneeuw. Het hogedrukgebied trok langzaam naar Scandinavië en we beleefden een volop winterse week waarbij de temperatuur gedurende 6 opeenvolgende dagen onder het vriespunt bleef. De laagste temperatuur van de maand werd op 13 februari gemeten, -7,6 °C. Tijdens de vorstperiode was het eerst bewolkt met op 8 februari nog sneeuw, daarna werd het steeds zonniger. Het laatste weekend van de winterse periode werd volop geschaatst. Op de laatste dag van de winterperiode, 14 februari, liep de temperatuur op tot (ruim) boven nul.

Er waren in Wichelen 9 vorstdagen (normaal 9,3) en 6 ijsdagen (dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt), tegen 1,6 normaal. Met 39,6 millimeter neerslag tegen 65 millimeter normaal was februari een droge maand. Tijdens de kou-inval op 6-7 februari viel er ongeveer 3 cm sneeuw. Het sneeuwdek hield stand tot en met 14 februari. De dooi-inval op 15 februari ging gepaard met regen. Ook de eerste dagen na de dooi regende het nog van tijd tot tijd, maar na 17 februari bleef het langere tijd  droog, alleen op 25 februari viel weer regen van betekenis. De afgelopen maand begon somber. Vanaf de 9de liet de zon zich echter alsmaar meer zien en uiteindelijk werd februari 2021 een zeer zonnige maand. De zon scheen in totaal 121u (normaal: 73u)