September zeer zonnig, droog en warm


September 2016 hoort bij één van de warmste septembermaanden in ruim drie eeuwen. Door de voortschrijdende opwarming zullen dit soort uitzonderlijk warme maanden ook in het voor- en najaar vaker voorkomen. De gemiddelde temperatuur in Wichelen was 17,6 graden terwijl 14,9 graden normaal is voor september.

September stond bol van mooie zonsopgangen

Tot en met 19 september bleef het bovengemiddeld warm. De eerste helft van de maand was het regelmatig zomers warm met maxima boven de 25 graden. Op 13 september werd het zelfs tropisch warm met een maxima van 30,7 graden. Ook uitzonderlijk was het dat op 21 dagen het 20 graden of warmer was. Na 19 september werden de nachten flink kouder. Door het vaak rustige, heldere weer en de droogte kon het ’s nachts sterk afkoelen. Door deze koudere nachten werd deze maand niet de warmste septembermaand ooit gemeten.De laagste temperatuur was 5,8 graden op 27 september.

Zeer droog en zonnig

Naast zeer warm was september 2016 ook zeer droog en zeer zonnig. Er viel slechts 22 liter regen per m² terwijl het langjarig gemiddelde 69 liter is. Er waren 21 volledige droge dagen. Enkel op 4 september viel er met 6,4 liter enige regen van betekenis. Op de andere dagen was de regenhoevelheid zeer klein. Met zo’n 200 zonuren behoort september 2016 ook tot één van de zonnigste septembermaanden sinds het begin van de waarnemingen. Het langjarig gemiddelde ligt veel lager: op 143 zonuren.