Eind november komt de zon op rond 8u20 en gaat onder rond 16u45. Op veel zonlicht hoeven we deze periode dus niet te rekenen. Zeker niet als het betrokken is met regen. Dan lijkt het alsof het amper licht wordt gedurende de dag.
Het was lang donker vanmorgen. Hoe donker was het nu precies na zonsopgang? Kunnen we dat meten? Het antwoord is ‘ja’. Dat wordt gemeten met een zogeheten pyranometer. Die meet de energie van het licht in joules per vierkante centimeter. Sinds eind van de jaren 50 wordt de energie van het licht gemeten. Logischerwijs worden de laagste waarden gemeten rond 21 december. Dat is immers de kortste dag, met de minste hoeveelheid daglicht. Maar het weer speelt de belangrijkste rol. De meeste lichtenergie wordt natuurlijk op een zonnige dag gemeten, de minste op een zwaar bewolkte dag. Daarbij zorgt lage bewolking waar regen uit valt voor nog minder lichtenergie.
De afgelopen dagen waren zeer somber. Vooral op 18 november bleef het de hele dag vrij donker. De zon scheen niet, het regende regelmatig en de zonnepanelen leverden gedurende de dag minder dan 1 KW/h. De komende dagen verlopen alvast een heel pak minder somber. We zien de zon regelmatig en het is overwegend droog. Het wordt wel wat frisser met zo’n 3 a 4 graden overdag op zondag en in de nachten vriest het licht.