Na een zeer koud voorjaar hebben we in juni zomerse warmte met reeds tropische temperaturen. Vorige zomer hadden we in augustus een zeer warme week, met niet alleen warme dagen maar – nog uitzonderlijker – recordwarme nachten. Zo’n hoogste weekgemiddelde minimumtemperatuur van 20,5 °C komt in het huidige klimaat gemiddeld eens in de dertig jaar voor. Rond 1900 kwam dat zo goed als nooit voor.
Zal de zomer weer zo warm worden? Helaas is dat nog niet te zeggen, het weer is en blijft veranderlijk en is maar beperkt voorspelbaar. Wel worden de zomers warmer en neemt de kans op warme nachten toe. Door de opwarming van de aarde worden de zomers in Wichelen gemiddeld genomen warmer. Daarmee neemt ook de kans op hittegolven toe. Het effect van een hittegolf op de gezondheid is groot, vooral voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Hoe langer de hitte aanhoudt, hoe groter dit effect is.
In 2020 hadden we te maken met een lange hittegolf van dertien dagen. Op acht aaneengesloten dagen kwam de maximumtemperatuur in Wichelen boven de 30 graden. Maar ook de minimumtemperaturen in de nacht waren uitzonderlijk. Een hoge minimumtemperatuur kan de nachtrust verstoren en daarmee het herstel van de hoge temperaturen overdag bemoeilijken. De afgelopen eeuw is een opwaartse trend van de warme zomernachten te zien. De week met gemiddeld de warmste nachten van het jaar is sinds 1901 met zo’n 2,5 graden warmer geworden.
Als we naar de hoogste weekgemiddelde minumumtemperatuur van 2020 kijken, zien we dat deze in het huidige klimaat gemiddeld eens in de dertig jaar voorkomt. Rond het jaar 1900 kwam dit zo goed als nooit voor. In 2050 komt zo’n hoge weekgemiddelde minimumtemperatuur volgens de klimaatscenario’s mogelijk gemiddeld eens in de zeven jaar voor. Kleine kans dus op weer zo’n week met warme nachten deze zomer, maar de volgende generatie zal er vaker wakker door liggen.