Zeer zachte februari met stormschade


Februari 2022 is zeer zacht verlopen. Van echte winter was er amper sprake. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 7,1° C wat maar liefst 3,7° C boven de normale gemiddelde temperatuur is voor februari. Voor de neerslag verliep de maand perfect normaal. We moesten wel een aantal stormen trotseren.

De laagste temperatuur van de maand werd geregistreerd tijdens de ochtend van 26 februari met een minima van -1,8° C.  Het warmst werd het de 16e met een maxima van 13,9° C. Er werden deze maand in Wichelen slechts 3 dagen met vorst genoteerd. Normaal duikt het kwik deze maand 10 keer onder het vriespunt. Sneeuw werd er deze maand niet waargenomen in Wichelen. Landelijk gezien was februari vrij nat maar onze regio werd meestal gespaard van de meeste regen. Op 6 februari viel de meeste neerslag met een totale regensom van 15,6 mm per m². Er waren 9 dagen die volledig droog verliepen. De totale maandsom topt af op 61,4 mm regen per m². Perfect volgens de normale som van 60,3 mm. 

De zon scheen in totaal zo’n 90 uur wat boven het normale van 81 uur ligt.  De eerste 10 dagen van de maand was het meestal grijs tot betrokken. Het zonnige weekend van 26-27 februari zorgde uiteindelijk voor een boven normale zonneschijnduur. Februari was een zeer winderige maand met op 18 en 20 februari 2 voorjaarsstormen. De gemiddelde windsnelheid voor Wichelen bedroeg de voorbije maand 5 m/s (norm.: 4,0 m/s). De zwaarste windstoot met een snelheid van 106 km/u werd geregistreerd tijdens de namiddag van 18 februari. Op dat moment trok storm Uenice over onze gemeente met veel schade en hoog aantal interventies van de brandweer.