Zomerse september eindigt met zondvloed


Met een gemiddelde temperatuur van 16,4°C was september warm. Normaal is 14,9°C. Hoewel de eerste en laatste ruime week van de maand wisselvallig verliepen onder invloed van lagedrukgebieden was de rest van de maand zomers onder invloed van hogedrukgebieden boven West- en Midden-Europa. 

De maand begon wisselvallig onder invloed van storingen die over het Noordzeegebied oostwaarts trokken. De temperaturen lagen in deze periode rond normaal. Vanaf 9 september kwamen we onder invloed van hogedrukgebieden. Het kwik kam eerst uit rond normaal, maar rond het midden van de maand kregen we in een zuidelijke stroming met lucht uit de Sahara te maken. Op 15 september werd het maar liefst 34,4°C. Het was nog nooit sinds het begin van de metingen zo laat in september tropisch warm. Na 16 september kwamen we onder invloed van hogedrukgebieden die zich uitstrekten van de Atlantische Oceaan via het Noordzeegebied naar Oost-Europa. Het bleef nazomerweer waarbij het regelmatig rond de 25 °C werd. Er kwam een vrij abrupt einde aan het nazomerweer. De nachten werden koeler en op 25 september werd de laagste temperatuur van de maand geregistreerd met 7,8°C. Ook overdag werd het de 25e niet veel warmer meer dan 14°C. September telde in Wichelen 19 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen 13 normaal. Er waren vier zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), normaal zijn dat er twee. Op 1 dag werd het tropisch warm, normaal zijn er geen tropische dagen in september.

Heel opvallend deze maand was de neerslag. Er viel maar liefst 141,8 mm neerslag per m². Zo goed als alles van die totale som viel op 25, 26, 27 en 28 september. Het weerstation noteerde op 36u niet minder dan 119 mm neerslag waardoor er wateroverlast ontstond in onder meer de Krijgelstraat. Oorzaak van de grote regenhoeveelheden waren een aantal lagedrukgebieden die mee in het zog van storm Odette trokken. De bijhorende actieve regenzones trokken één voor één pal over Oost-Vlaanderen. De wind die storm Odette genereerde viel al bij al nog mee. Op 26 september noteerden we een maximale rukwind van 67 km/h. 

Met 197 uur zon tegen 143 uur normaal was de maand zeer zonnig. De eerste ruime week wisselden vrij zonnige en sombere dagen elkaar af. 3, 8 en 9 september waren dagen met weinig of geen zon. Tijdens de nazomerse periode van 10 tot en met 22 september scheen de zon volop, daarna was het beeld sterk wisselend.