Zonsverduistering 10 juni 2021


Op 10 juni 2021 zal vanuit België een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. De maan zal op dat moment voorlangs de zon bewegen. In Canada, Groenland en Rusland is de zonsverduistering totaal. Voor Wichelen zal enkel het bovenste deel van de zon tijdelijk verdwijnen. Opgelet: kijk nooit rechtstreeks naar de zon. Bescherm je ogen met een eclipsbril of zonnefilter!

  Oogveiligheidsposter

In België zal de ringvormige eclips van 2021 dus slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn. Om 11.17 uur zien we het eerste contact tussen de maan en de zon. De zon staat dan op een hoogte van 50° in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel komt te staan in een meer zuidoostelijke richting, neemt ook de bedekkingsgraad stilaan toe. Om 12.19 uur zien we dan uiteindelijk de maximale verduistering waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26% van de zonnediameter bedekt zal zijn. Het is dan net alsof je een reusachtige “Hello Kitty” aan de hemel ziet staan. Op dat moment staat de zon al op een hoogte van 58°. Vervolgens verdwijnt de maan geleidelijk van voor de zon tot het laatste moment van contact omstreeks 13.25 uur.

Verloop eclips 10 juni 2021 Brussel

Uiteraard zal de invloed op de omgeving niet zo sterk zijn als bij een totale zonsverduistering. Bij deze bedekking zal het niet schemerdonker worden (alsof je door een zonnebril kijkt), omdat de bedekking te klein is. Let wel op: als je het fenomeen wil waarnemen doe het dan op een veilige manier!

Bron: eclipsen.be