Temperatuur in ons zeeklimaat


Het is februari, de dagen lengen en de zon komt hoger. En toch wordt het nog niet echt warm. In februari is de temperatuur in Wichelen gemiddeld 3,8 graden, terwijl deze in oktober, als de zon even hoog staat, maar liefst 11,2 graden bedraagt. Dit grote verschil komt doordat Wichelen een zeeklimaat heeft. 

 

In een zeeklimaat is het de zee die de zonnestraling absorbeert. Omdat het bewegende water de warmte goed naar beneden geleidt, kan de zee veel meer warmte opnemen dan het land. In de zomer neemt de zee warmte op en is de temperatuur lager dan in een landklimaat, en in de winter staat de zee warmte af en is de temperatuur hoger dan in een landklimaat. Bovendien worden de hoogste en laagste temperatuur niet bereikt als de zonnestraling maximaal of minimaal is, maar enige tijd later.

Als aan het begin van de zomer de zonnestraling maximaal is, is in een zeeklimaat de temperatuur lager en de warmtestraling kleiner dan in het landklimaat. De zee neemt tijdens de zomer de warmte op, waardoor de temperatuur verder stijgt.  De hoogste temperatuur wordt bereikt als de warmtestraling gelijk is aan de zonnestraling. Bij ons dat eind juli-begin augustus, ongeveer anderhalve maand na het begin van de zomer. Deze redenering geldt ook voor de laagste temperatuur. Als aan het begin van de winter de zonnestraling minimaal is, is de temperatuur hoger en de warmtestraling groter dan in het ultieme landklimaat. De warmtestraling is dan dus groter dan de zonnestraling. De temperatuur daalt hierdoor verder tot de warmtestraling gelijk is aan de zonnestraling. In Wichelen is dat meestal rond half februari.