Wachten op lenteweer


Het is me wat! Deze maand april. Iedereen heeft het over het ‘slechte en koude weer’. De lente wil maar niet op gang komen. Is dit dan zo uitzonderlijk? In feite niet. Mensen zijn nogal kort van geheugen en we zijn de laatste jaren steeds verwend geweest tijdens de lentemaanden.

foto van 15 april 2015. De eerste zomerdag van het jaar met een maxima van 25,9 graden.

De maand april vormt de overgang tussen winter en zomer. De ene keer krijgen we gedurende deze maand te maken met (veel) kouder weer dan normaal en de andere keer dan weer (veel) warmer weer dan normaal. April 2016 zal uiteindelijk afkloppen op een gemiddelde temperatuur van 9 graden. Gemiddeld gezien is de temperatuur gedurende deze maand 9,8 graden. In de media vernam u reeds dat de maand december zachter was. Ook voor Wichelen is dit het geval. We haalden in december een gemiddelde temperatuur van 9,8 graden.

Het is zeker niet zo dat april dit jaar berekoud is. In april 2013 bedroeg de gemiddelde temperatuur ook 9,0 graden en april 2012 was met 8.4 graden zelfs nog kouder. Wie herinnert zich april 1986 nog toen de gemiddelde temperatuur bleef steken bij 6,6 graden. Toen konden we pas echt spreken van een koude maand april.

Wachten op de eerste warmte

Toch klagen we dit jaar steen en been over het weer deze maand. We herinneren ons nog wel de zachte lentes van 2014 en 2015. In april 2014 haalden we op 7 dagen een temperatuur van meer dan 20 graden met een maxima van 23,5 graad op 25 april. Vorig jaar hadden we op 5 dagen een maxima van 20 graden en meer met absolute uitschieter op 15 april 2015 met een maxima van 25,9 graden. Zomer dus. De lentes begonnen de voorbije jaren ook reeds vroeg. In 2014 en 2015 hadden we al in maart een aantal dagen met minstens 20 graden.

Gemiddeld gesproken krijgen we tegenwoordig dus de eerste voorjaarswarmte vroeger dan de vorige jaren en27-04-2016 22-59-15 vervroegt het tijdstip van de laatste nachtvorst. 2016 vormt hier dus een simpele uitzondering op deze “regel”

Het is dus helemaal niet zo dat april dit jaar zeer uitzonderlijk koud verloopt. We hebben de voorbije jaren boven onze stand geleefd en zijn zo de eventuele warmte in april als ‘normaal’ gaan beschouwen. Begin mei 1979 viel er in Vlaanderen zelfs nog sneeuw. En wie kent Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius? Inderdaad de IJsheiligen van 11 tot en met 14 mei. In de volksweerkunde betekenen de IJsheiligen traditioneel het einde van de kans op schadelijke nachtvorst. De laatst mogelijke vorstdagen dus.  Ook al zijn hier in het verleden alweer uitzonderingen op geweest….

Ik beloof het jullie… de lente met bijhorend warm weer komt er echt wel aan. Wanneer juist valt eind april nog niet te zeggen. Wie weet overtreffen we binnen een paar weken wel de hete zomer van 1976.