Het jaar 2016 is hard op weg om wereldwijd het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen. Ik hoor u al denken… “zijn ze daar weer met hun klimaatopwarming?” Ja, inderdaad, we zijn hier weer. De eerste zes maanden van het jaar waren gemiddeld over de aarde stuk voor stuk recordwarm. Daarmee lijkt het zoveelste warmterecord voor een heel jaar onafwendbaar.
Wijzelf in België merken er voorlopig amper iets van. De opwarming van de Aarde is voor onze regio nog een ver-van- mijn-bed show. Geloof me… dit zal zo niet blijven. Gelukkig is het niet allemaal onze eigen fout. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties heeft behalve de toenemende hoeveelheid broeikasgassen ook de zeer sterke El Niño met warmer zeewater langs de evenaar een rol gespeeld voor de thermostaat van de aarde. El Niño is inmiddels voorbij maar zijn invloed ijlt nog tot zeker november na en draagt voorlopig nog bij aan het temperatuurgemiddelde van dit jaar. (El Nino is een sterke opwarming van normaal koel zeewater in de Grote Oceaan die van invloed is op het weer in grote delen van de wereld)
Het is volgens de WMO de 378e opeenvolgende maand met een temperatuur boven het langjarig gemiddelde van de 20e eeuw. De laatste maand met een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde was december 1984.
Nieuw mondiaal hitterecord
Ondertussen sneuvelen dit jaar ook enkele weerrecords. Op 21 juli is op het weerstation Mitribah in het noordwesten van Kuweit 54,0 graden Celsius gemeten. Grote delen van het Midden Oosten en Noord Afrika worden getroffen door extreme hitte met temperaturen ruim boven de langjarige gemiddelden. Basra in Irak noteerde op 22 juli een landelijk record van 53,9 graden, terwijl in het zuiden van Marokko temperaturen zijn gemeten tussen 43 en 47 graden.