Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september en duurt deze tot en met 30 november om zo de weergegevens van 3 afgeronde maanden te verkrijgen. Rond 23 september begint echter de astronomische herfst maar officieel en zoals het ons altijd op school geleerd is, gaat de herfst in op 21 september.
Op 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. In 2044 is dit de 22e het geval om 14u44. De andere seizoenen beginnen meestal wel op de 21e. Dat komt onder andere doordat de baan van de aarde geen cirkel is. De verschillende data zijn het gevolg van het schrikkeljaar. Eens in de vier jaar telt een jaar, het schrikkeljaar, een dag meer dan de andere jaren. In het begin van de twintigste eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931.
Wintertijd
De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn. Het weer stoort zich niet aan deze data en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in Wichelen nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten. Wel worden de verschillen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de tropen steeds groter. Hierdoor kunnen zich diepere depressies vormen die veel wind veroorzaken. Een heel rustig en nevelig weertype is echter ook karakteristiek voor het najaar. Weerkundig is het een echt overgangsseizoen waarin het zowel zomers als winters kan zijn. De steeds kortere dagen en de afnemende zonneschijn zorgen ervoor dat de temperaturen steeds lager uitvallen en het weer geleidelijk verslechtert. De eerste najaarsstormen kunnen al in oktober opsteken, maar november biedt grotere stormkansen, winterse neerslag en soms ook al een ijslaagje.
De herfst is een uitstekend seizoen voor een kleurrijke wandeling door de uitgestrekte Serskampse bossen. Je kan mijn wandeling in de Vallei van de Serskampse Beek downloaden naar je gps of smartphone via: deze link Stevige botten zijn alvast een aanrader 😉