Weerstation Wichelen waarschuwt als het weer een risico kan vormen in de gemeente. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen. Voor welke weerfenomenen waarschuwt Weerstation Wichelen? Wanneer wordt er een code geel, oranje of rood uitgegeven?
Ik geef waarschuwingen uit voor volgende weerfenomenen: Regen, gladheid en sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude) en mist. In veel gevallen zijn gevaarlijke weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag, onweersbuien of gladheid. Het is dus niet altijd evident om de juiste impact in te schatten voor een kleine regio als Wichelen. Meestal worden de adviezen voor de provincie Oost-Vlaanderen gevolgd die opgemaakt worden door het KMI.
Het KMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen – neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien – code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal. De kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden. De website Meteoalarm geeft alle uitstaande waarschuwingen van Europese landen weer.
De mate waarin het weer een risico is, bepaalt code geel, oranje of rood. Hiervoor zijn zogenaamde drempelwaarden vastgesteld voor de verschillende kleurcodes. Voor elk weertype is er een drempelwaarde vastgesteld. Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving.