Wachten op Europese overeenkomst voor stormnamen


Op zondag 9 februari trok een storm over Wichelen. Voor deze storm werd code oranje uitgegeven door Weerstation Wichelen. De hoogste windstoot werd gemeten op de Galgenberg in Serskamp om 22u41 met 86 kilometer per uur. Daarmee bleven de rukwinden onder de verwachte 100-120 km/h. Mogelijk kwamen deze in de gemeente ergens anders wel voor maar was er geen registratie.  Het was voor het eerst dat een storm in Wichelen een naam kreeg. Ik ben alvast geen voorstander.

De storm trok via Schotland naar het zuiden van Noorwegen en was ontstaan op de Atlantische Oceaan door interactie met een sterke straalstroom met snelheden op 10 km hoogte tot ongeveer 400 km/u. De straalstroom werkt als een stofzuiger en diept op sommige plaatsen lage drukgebieden uit tot stormdepressies. Als de windsnelheden in de straalstroom hoger zijn, is de kans op zware stormen groter. Weerstation Wichelen had vrijdag reeds waarschuwingen uitgestuurd, eerst code geel (max 48u vooraf) en vervolgens, in lijn met Europese procedures, oranje (max 24u vooraf).  Op maandag werd de waarschuwing teruggebracht naar geel. Ook voor het stormtij op de Schelde werd code geel van kracht van zondag tem dinsdag. Dijken en een paar straten werden afgesloten voor het wassende water.

Het is voor het eerst dat een storm in Wichelen een naam kreeg. Stormen krijgen sinds vorig jaar een naam bij code oranje of code rood voor windstoten. De naam Ciara lag reeds lang op voorhand vast maar niet voor heel Europa. Zo werd dezelfde storm in Duitsland Sabine genoemd. Verwarring troef dus. Stormen krijgen namen om de communicatie er rond te vergemakkelijken. Er zit ook een commercieel randje aan want iedereen kan zijn eigen lagedrukgebied met bijhorende storm kopen. Het moet dus opbrengen. Zolang er geen overeenkomsten zijn om stormen in heel Europa dezelfde namen te geven zal ik er dan ook geen gebruik meer van maken op Weerstation Wichelen.